Vertellen dat je homo-, biseksueel of lesbisch bent, is voor de meeste mensen niet makkelijk. Daarom is het belangrijk dat je het vertelt als jij je er goed bij voelt.

Jij bepaalt wanneer

Je hoeft niet noodzakelijk te wachten tot het moment dat je het 100% zeker weet, voor zover dat al kan, en je hoeft ook geen vriend of vriendin te hebben. Het is moeilijk te zeggen wanneer je het het best kan vertellen. Eigenlijk geldt dat je het het best kunt vertellen als jij er klaar voor bent en wanneer jij een goed moment gevonden hebt. Dit hangt van je eigen gevoel af.

In fasen

Bij de meeste mensen verloopt hun coming out in fasen. Eerst vertellen ze het bijvoorbeeld aan hun beste vriend(en), daarna aan hun ouders of familie. De volgorde van personen is voor iedereen anders. Een coming out is ook niet iets eenmalig. Bij nieuwe ontmoetingen moet je voor jezelf besluiten om het wel of niet te vertellen.

Vroeger kwam de fase van de coming-out voor veel jongeren pas nadat ze de middelbare school hadden afgemaakt. Maar jongeren outen zich de laatste jaren meer en meer al wanneer ze nog op school zitten.