Een condoom gebruik je om contact tussen de slijmvliezen (eikel, vagina, anus) en contact met sperma of vaginaal vocht te vermijden. 

Condoom beschermt

Met een condoom kan je je beschermen tegen hiv en een aantal soa's. Een condoom zorgt er immers voor dat er geen contact tussen de slijmvliezen (eikel, vagina, anus) is en vermijdt contact van de slijmvliezen met sperma of vaginaal vocht. Daarnaast beschermt het condoom ook tegen een ongeplande zwangerschap omdat het sperma tegenhoudt. 

Condoom en sekstechnieken

Condoom gebruiken bij

  • Penis in vagina. Ben je gelijk ook beschermd tegen een ongeplande zwangerschap.
  • Penis in aars. Bij voorkeur in combinatie met een glijmiddel op water- of siliconenbasis om de kans op scheuren te verkleinen
  • Penis in mond. Zeker als één van jullie ontstekingswondjes (zweertjes, aftjes, koortsblaasjes) in, op, rond de mond of geslachtsorganen heeft.

Condoom weglaten

Pas als je 100% zeker bent dat jij en je partner hiv- en soa-vrij zijn, kan je het condoom achterwege laten. Ga naar de arts voor een soa-test en hiv-test. Maar zorg dan bij vaginale seks wel voor een ander anticonceptiemiddel. En spreek af dat je het elkaar meteen zult vertellen, als één van jullie seks zonder condoom had met iemand anders.