In periodes van stress of spanningen kan je menstruatie onregelmatig zijn of uitblijven.

Stress of spanningen

Gemiddeld duurt de cyclus 28 dagen, maar vooral tijdens de eerste jaren van je menstruatie kan je cyclus onregelmatig zijn. We spreken van een onregelmatige cyclus als je meer dan een week verschil hebt tussen 2 cycli. Men spreekt van een zeer onregelmatige cyclus indien je op terugkerende basis een cyclus hebt die minder dan 21 of meer dan 35 dagen duurt. Periodes van stress (examens bijvoorbeeld) of spanningen kunnen een invloed hebben op de duur van je menstruatiecyclus.

Geen menstruatie

Zowel bij jonge meisjes als bij vrouwen kan de menstruatie tijdelijk uitblijven. Dat kan verschillende oorzaken hebben:

  • Bij jonge meisjes is het heel normaal dat ze 1 tot 2 jaar na de eerste menstruatie onregelmatig of een aantal maanden niet menstrueren.
  • Stress, spanningen en ziekte kunnen de normale cyclus ontregelen of doen stoppen.
  • Ook sterk vermageren of anorexie kunnen de cyclus stilleggen. 
  • En uiteraard kan je zwanger zijn. 

Laat de oorzaak vaststellen

Als je al langer menstrueert en je menstruatie blijft uit, ga je best naar een dokter. Als je cyclus onregelmatig is kan het gebruik van hormonale anticonceptie helpen. 

Onregelmatige cyclus en vruchtbaarheid

Een onregelmatige cyclus betekent nog niet dat je onvruchtbaar bent. Een zeer onregelmatig cyclus kan erop wijzen dat je maar zelden, of zelfs geen eisprong hebt. Wil je kinderen en is je cyclus erg onregelmatig, dan kan je best een dokter raadplegen.