Als de vagina niet vochtig genoeg is, is penetratie moeilijk en vaak ook pijnlijk (dyspareunie). Vaak is dit omdat de vrouw (nog) niet opgewonden genoeg is.

Heb je herhaaldelijk last van pijn bij seks, dan ga je best eerst langs bij een arts of gynaecoloog. Die kan onderzoeken of je probleem niet lichamelijk van aard is. Is dit niet het geval, dan kan het met het volgende te maken hebben:

Langzaamaan

Je moet je tijd nemen om opgewonden te geraken. Door te zoenen, te strelen, te knuffelen, mekaar te masturberen, kan de opwinding langzaamaan groeien, zonder dat er sprake is van druk. Als jongen kan je ervoor zorgen dat je partner zich op haar gemak voelt, en haar zeker niet forceren. Glijmiddel helpt om penetratie vlotter te laten verlopen, en kan je opgewondener maken. Een tip: een kussen onder het zitvlak van de vrouw zorgt ervoor dat haar bekken iets naar boven komt en het makkelijker is om met de penis naar binnen te gaan.

Gespannen

Ook als je als vrouw angstig of gespannen bent, gaat penetratie moeilijk. Bijvoorbeeld als het je eerste keer is, of als je nog niet zoveel seksuele ervaring hebt, kan je als meisje vaak onbewust de spieren rondom je vagina samentrekken, waardoor penetratie op dat moment niet mogelijk is of te veel pijn doet.

Niet hetzelfde als vaginisme

Als meisje ben je daarom zeker niet vaginistisch. Heel wat meisjes hebben in het begin de automatische reactie om de spieren rondom de vagina aan te spannen zodra er iets wil binnendringen. Pas wanneer je heel systematisch en op lange termijn merkt dat je geen vinger of tampon in de schede kan inbrengen, of geen seks kan hebben ondanks dat je dat werkelijk wil, ben je waarschijnlijk vaginistisch. Hiervoor kan je een arts of seksuoloog raadplegen.

Te nauwe voorhuid

Penetratie kan ook moeilijk zijn doordat de voorhuid van de penis te nauw is. Dit komt vaker voor als je de eerste keren seks hebt. Als de penis binnendringt in de vagina, wordt de voorhuid naar achteren geschoven, over de eikel heen. Als die voorhuid wat te nauw is, kan hij wat worden opgerekt en eventueel scheurtjes vertonen. Dit kan zoveel pijn doen dat je je erectie verliest. Dit wordt phimosis genoemd.