Sommige mensen zijn verminderd vruchtbaar. Of ze hebben geen partner. Vroeger bleef je dan in principe kinderloos. Nu zijn er een aantal opties om hun kinderwens te vervullen.

Medische vruchtbaarheidsbehandelingen

Tegenwoordig kan men vruchtbaarheidsproblemen behandelen, waardoor koppels met een vruchtbaarheidsprobleem of alleenstaanden in veel gevallen toch een kind kunnen krijgen.

  • kunstmatige inseminatie: hierbij brengt men ofwel zaadcellen in van de eigen partner (kie) of van een donor (kid) bij een vrouw. Deze techniek kan gebruikt worden als er geen levende zaadcellen in het sperma van de partner aanwezig zijn of als een vrouw zwanger wil worden, maar geen mannelijke partner heeft. Zowel heterokoppels als alleenstaande en lesbische vrouwen die zwanger willen worden, kunnen dus gebruik maken van deze techniek.
  • in-vitrofertilisatie (IVF): betekent letterlijk “bevruchting in een proefbuisje". Bij een IVF-behandeling gebeurt de bevruchting niet in de eileider van de vrouw, maar in het laboratorium (= kunstmatig). Men neemt een zaadcel en een eicel en brengt die samen in een glazen schaaltje om zo een bevruchting tot stand te brengen. Het embryo wordt dan op dag drie of dag vijf na de in-vitrobevruchting bij de vrouw ingeplant.
  • ICSI: staat voor Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie. Dit is een vruchtbaarheidstechniek die vooral bij koppels waar er grote problemen zijn met de zaadkwaliteit, een oplossing kan brengen. Kort gezegd gaat het hierbij om het injecteren van een zaadcel in het plasma van de eicel.

Adoptie of pleegzorg

Sommige koppels kiezen voor adoptie of pleegzorg. Voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden binnen de adoptiewetgeving kan je terecht bij de Vereniging voor Kind en Adoptiegezin (VAG) op www.adoptievlaanderen.be. Ook de site van het Adoptiehuis biedt uitgebreide informatie over het verloop en de procedure van een binnenlandse adoptie. Meer info over adoptie voor holebi's, vind je op de site van Çavaria. Op www.pleegzorgvlaanderen.be vind je informatie over pleegzorg.