Een soa kan je oplopen als je onveilig vrijt met iemand die besmet is.

Onbeschermd contact, zonder condoom

Verschillende vormen van onbeschermd seksueel contact (vaginale seks, anale seks of orale seks) houden grote risico's in op besmetting met alle soa en hivHeb je seksueel contact gehad met iemand zonder een condoom te gebruiken of liep er iets fout met het condoom en heeft die persoon een soa, dan bestaat de kans dat je besmet bent en kan je op jouw beurt deze soa doorgeven aan je lief.

Laat je testen, en licht je lief in

Je merkt zelf niet altijd of je besmet bent met een soa. Ook als je geen symptomen hebt, kan je je partner besmetten. Het is dus belangrijk om je te laten testen! Heb je wel soa-symptomen dan ben je zeker besmettelijk voor je lief en moet je de soa best laten behandelen door een arts. Je moet zeker ook de ander inlichten en indien er risico is dat hij/zij ook via jou besmet is, moet ook hij/zij zich laten behandelen. Een onbehandelde soa geeft immers kans op verwikkelingen.

Bij de huisarts

Een onderzoek van de geslachtsorganen, bloedonderzoek en urineonderzoek kunnen soa's opsporen. Maak een afspraak met je (huis)arts en wees openhartig tegen hem/haar. Op die manier kan hij/zij goed inschatten of je een risico hebt gelopen en op welke soa je getest zal worden. Wees erop voorbereid dat de arts naar bepaalde aspecten van je seksueel gedrag zal vragen. De arts is sowieso gebonden aan het beroepsgeheim.