Bij vaginale seks gebruik je je vingers, mond of penis om de vagina te stimuleren. Gebruik een condoom en eventueel glijmiddel. Je kan zwanger worden van vaginale seks. Er bestaan verschillende standjes voor vaginale seks.

Vrijen: hoe doe je het? 

Je beweegt de penis, vinger of tong in de vagina. Je kan variëren in:  

  • bewegingen: op en neergaande bewegingen, harde of zachte stoten, draaiende bewegingen.
  • ritme en snelheid: varieer en wissel korte, snelle stoten af met langzaam en diep penetreren.
  • verschillende seksstandjes: de positie die je aanneemt tijdens het vrijen heeft een groot effect op de penetratie. Je kan liggend, zittend, staand, gehurkt vrijen waardoor de penetratie telkens weer anders ervaren wordt. 
  • leiding nemen of je laten leiden. De vrouw kan op een bepaalde manier bewegen en de bekkenbodemspieren of kringspieren op- en ontspannen. Op die manier kan zij de penis een beetje vaster omknellen, of net haar vagina ruimer maken. 

Je kan ook seksspeeltjes (vibrator, dildo) of andere voorwerpen gebruiken om te penetreren.

De penis floept heel vaak uit de vagina tijdens het vrijen 

Haal je bij de in- en uitgaande beweging de penis te ver uit de vagina, dan floept de penis er gemakkelijk uit. Maak tijdens het vrijen de bewegingen korter. Gebruik een standje waarbij de penis niet gemakkelijk uit de vagina komt. Bijvoorbeeld het missionarisstandje of het amazonestandje

Probeer met je partner tijdens het vrijen hetzelfde ritme te vinden. Beweeg niet tegen elkaar in. 

Wat is de oorzaak van een vaginale scheet? 

De vagina wordt ruimer bij opwinding. Inwendig wordt het achterste deel van de vagina langer en bij sommige vrouwen kan de baarmoeder zich op dat moment wat oprichten. Hierdoor ontstaat er een ruimte die zich kan vullen met lucht. 

Tijdens het neuken of masturberen kan er lucht in de vagina 'gepompt' worden. Als gevolg van de heen en weer gaande beweging van de penis, dildo of vibrator. Een lichte druk van de bekkenbodemspieren zorgt ervoor dat deze lucht hierop snel weer het lichaam verlaat.

Vaginale scheet = lucht. Het gaat dus gewoon om een ontsnapping van lucht die geurloos is. 

Op z'n hondjes = meer kans op vaginale scheten

Bij het hondjes-standje wordt er gemakkelijker lucht in en uit de vagina 'gepompt'. Wil je de luchtontsnappingen hierbij wat verminderen, dan komen volgende tips van pas:

  • de vrouw kan haar bovenlijf wat hoger of lager houden, waardoor de penis in een andere hoek de vagina binnenkomt.
  • trek de penis bij de in- en uitgaande beweging minder ver terug. Vervang diepe en lange stoten door korte stoten.
  • smeer vooraf wat extra glijmiddel op waterbasis op de penis of aan de ingang van de vagina.

Kan je zwanger worden van vaginale seks?

Ja. Komt de man bij onbeschermde seks klaar in de vagina van de vrouw, dan kunnen de zaadcellen een rijpe eicel binnendringen. Een zwangerschap kan dan ontstaan. Zaadcellen kunnen tot 5 dagen overleven in een vrouwenlichaam. Wil je zwangerschap voorkomen, gebruik dan een condoom of andere anticonceptie.

Kunnen soa's overgedragen worden bij vaginale seks?

Ja. Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) kunnen zowel van vrouw op man als omgekeerd worden overgedragen.

Virussen en bacteriën uit het vaginaal vocht of menstruatiebloed kunnen de penis binnendringen via het slijmvlies van de eikel. Omgekeerd kunnen virussen en bacteriën uit het sperma en voorvocht via het slijmvlies van de vagina of baarmoederhals in het bloed van de vrouw terechtkomen.

Een condoom beschermt tegen de meeste soa's.

Seksuele problemen bij het vrijen

Oorzaken van seksuele problemen:

Een open en eerlijk gesprek met je partner over je gevoelens, verwachtingen en verlangens kan een eerste aanzet zijn om de problemen uit te klaren. Lukt dat niet, dan is een bezoek aan je huisarts, seksuoloog, gynaecoloog of androloog aan te raden.