Gynaecologie is de specialisatie in de geneeskunde die zich bezighoudt met organen en ziekten die specifiek zijn voor de vrouw. Je kan de verloskunde onderscheiden en de voortplantingsgeneeskunde. 

Verloskunde

Het verloskundige deel spreekt min of meer voor zich. De gynaecoloog begeleidt zwangerschappen en bevallingen en voert bovendien ook keizersneden uit.

Ook het uitvoeren van een abortus behoort tot het takenpakket van een gynaecoloog. Een arts is hier nooit toe verplicht, maar áls deze ingreep wordt verricht, wordt het doorgaans door een gespecialiseerde gynaecoloog gedaan.

Gynaecologie

Het gynaecologische werkterrein is minder goed afgebakend. Hieronder vallen bijvoorbeeld:

 • Ernstige ontstekingen van de vrouwelijke geslachtsorganen
   
 • Stoornissen van de menstruatiecyclus
   
 • Advies voor kinderloze koppels. De gynaecoloog onderzoekt zowel de man als de vrouw om de oorzaak te achterhalen. Soms wordt deze niet gevonden of kan de oorzaak niet verholpen worden. De gynaecoloog heeft dan verschillende technieken ter beschikking om te proberen een zwangerschap te bewerkstelligen.
   
 • Ook sterilisatie van de vrouw wordt door een gynaecoloog uitgevoerd.
   
 • Behandeling van kanker van de geslachtsorganen van de vrouw, bijvoorbeeld baarmoederhalskanker, eierstokkanker en baarmoederkanker
   
 • Een ander onmisbaar onderzoek in de gynaecologie/verloskunde is de echografie, waarbij men ongeboren baby's bijvoorbeeld al vanaf de vijfde week kan 'zien'. De echografie kan ook de eierstokken in beeld brengen.