Bij een orgasme wordt er een stof in je hersenen vrijgemaakt die je genot geeft en een licht euforisch gevoel bezorgt. Er zijn lichamelijke veranderingen, waarvan spiersamentrekkingen in de buurt van je geslachtsorganen en ejaculatie de meest kenmerkende zijn.

Het lichaam in staat van opwinding

Kort voor het orgasme kan je de opwinding aflezen op het lichaam: de tepels van zowel jongens als meisjes worden nog harder, en de bloeddruk verhoogt. Bij hem wordt de penis steeds stijver en de ballen worden twee keer zo groot en trekken naar het lichaam toe. De eikel wordt zelfs paarsrood door een licht tekort aan zuurstof.

Bij de vrouw wordt de vagina nog vochtiger, en terwijl dat het binnenste gedeelte wijder en langer wordt, zal de vagina-opening net wat vernauwen. De binnenste schaamlippen worden voller en dieprood van kleur. Als je op dat moment de opwinding ten top drijft, bestaat de kans dat je een orgasme krijgt.

Tijdens het orgasme

Het is alsof de opgebouwde spanning plots wordt losgelaten, een ontlading, waarbij er een golf van genot doorheen je lichaam stroomt. Tijdens het orgasme slaat je hart sneller, je pupillen vergroten, je ademhaling versnelt en je geslachtsorganen en je bekkenbodemspieren gaan ritmisch samentrekken. De hersenen maken grote hoeveelheden oxytocine aan. Dat hormoon speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid en zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met elkaar.

Orgasme bij de man

Bij de man wordt het zaad eerst omhoog gestuwd uit de balzak richting zaadblaasjes. Vervolgens beginnen zaadblaasjes en prostaat ritmisch samen te trekken en wordt het sperma naar buiten gepompt via de urinebuis (ejaculatie). Bij de eerste samentrekkingen gaat dit gepaard met pieken van genot. Het lichaam kan daarbij schokken en de ademhaling zal onregelmatig zijn. Tijdens het orgasme kunnen ook willekeurige spiergroepen onwillekeurig samentrekken, zoals bijvoorbeeld de sluitspier rond de anus.

Orgasme bij de vrouw

Bij de vrouw bestaat het orgasme uit een aantal ritmische samentrekkingen in het achterste deel van de vagina, in de baarmoeder, de spieren van de bekkenbodem en in de sluitspier van de anus. Soms treden ze in het hele lichaam op. Het lichaam kan daarbij schokken en de ademhaling zal onregelmatig zijn. Het genot kan een plotse piek bereiken of eerder langer op een hoog niveau blijven.
Sommige vrouwen kunnen tijdens het klaarkomen een ejaculatie hebben, waarbij er vaginaal vocht vrijkomt (vrouwelijke ejaculatie).