Seks omvat, naast geslachtsgemeenschap, alles wat je kan doen wanneer je opgewonden bent. Het gaat dan over elkaar verleiden, erotisch strelen, masseren, kussen, elkaar masturberen, pijpen, beffen, enz. Maar ook fantaseren of jezelf bevredigen kunnen onderdeel van seks zijn.

Technisch gezien

Seks kan erg gevarieerd zijn. Er zijn bijvoorbeeld diverse soorten kussen, daarnaast heb je verschillende sekstechnieken. Als het over seks in de vorm van penetratie gaat, onderscheid je orale seksvaginale seks en anale seks. Er zijn ook tientallen lichaamshoudingen of standjes waarin je seks kan hebben. Maar seks heeft ook te maken met de sfeer van verleiding en opwinding die je creëert. Seks kan met zijn tweeën (of meer) maar kan best ook alleen. De meeste jongeren doen niet alles tegelijkertijd, maar doorlopen een bepaald traject waarin seks gaandeweg ontdekt wordt.

Masturbatie

Seks kan je met iemand anders beleven, maar ook met jezelf. Dat noemt dan masturbatie. Meisjes kunnen hun clitoris aanraken en stimuleren en/of met hun vinger in de vulva gaan. Jongens trekken zich af, wat wil zeggen dat ze met hun hand op- en neerwaartse bewegingen maken over hun penis en eikel. Masturbatie kan je helpen ontdekken hoe je lijf eruit ziet, hoe het reageert op seksuele prikkels maar ook wat je leuk vindt (en wat niet). Sommige jongeren vinden masturbatie vies of iets dat je niet doet. Andere zijn er trots op en vertellen erover tegen hun vrienden.

Leeftijd bij de eerste keer

Wat seks betreft ben je nooit te oud om iets bij te leren. Je bent ook nooit te oud om er aan te beginnen. Maar, je kan wel te jong zijn om echt van seks te genieten en te beseffen wat het is. Je moet voor jezelf uitmaken of je er klaar voor bent en zoja, hoever je wil gaan. Voor iedereen is dat verschillend. De ene persoon zal zich er klaar voor voelen als hij 14 is, iemand anders wil dan weer liever wachten tot hij of zij 16 is, maar ook als je je eerste seksuele ervaring hebt als je 20 of ouder bent, is dat prima. Seks is pas lekker als je het zelf wil en als je zeker bent dat je het wil. Doe het dus niet omdat je lief aandringt of omdat het merendeel van je vriendengroep geen maagd meer is bijvoorbeeld.