Aantrekkingskracht is wanneer je iemand zo leuk of mooi vindt dat je die persoon beter wilt leren kennen of altijd in zijn/haar buurt wilt zijn. Je kan je ook seksueel aangetrokken voelen.

Seksueel of niet?

Als je de persoon waartoe je je voelt aangetrokken graag wilt aanraken, kussen of er mee in bed duiken, dan is er seksuele aantrekkingkracht in het spel. Bij seksuele aantrekkingskracht komen er gevoelens van lust aan te pas.

Je kan je (seksueel) aangetrokken voelen tot mensen (van het andere en/of hetzelfde geslacht). Ook voorwerpen kunnen een zekere aantrekkingskracht op je uitoefenen: een tas, schoenen, een computer, een auto… Als die voorwerpen lustgevoelens opwekken, spreken we over fetisjisme.

Evolueert

(Seksuele) aantrekkingskracht is niet hetzelfde als verliefdheid of liefde. Je kan je bijvoorbeeld aangetrokken voelen tot iemand zonder gevoelens van verliefdheid. Bij vrienden en vriendinnen bijvoorbeeld. Maar er is natuurlijk wel een verband: je zal wellicht niet snel verliefd worden op iemand tot wie je je niet aangetrokken voelt.

Aantrekkingskracht is iets dat kan verdwijnen. Het is heel goed mogelijk dat iemand zich lange tijd aangetrokken voelde tot je, en dan plots niet meer. Maar het kan ook weer terugkomen. Vraag het maar aan mensen die al lang bij elkaar zijn.