Aseksualiteit is een term die gebruikt wordt om mensen aan te duiden die niet seksueel actief zijn, maar juister is het om te spreken over een gebrek aan seksuele aantrekking.

De verlangens en lusten die normaal opgewekt worden als mensen worden blootgesteld aan seksuele prikkels worden door aseksuelen niet herkend. Aseksuelen hebben met andere woorden geen interesse in seks.

Aseksueel en relaties

Sommige aseksuelen zijn echter wel in staat om verliefd te worden of om liefde te voelen voor iemand anders. Deze subgroep wordt ook wel romantisch aseksueel genoemd (versus aromantisch aseksueel). Ze stuiten vaak op onbegrip. Het kan voor hen lastig zijn om een intieme relatie aan te gaan met iemand die wel seksuele behoeften heeft.

Blij aseksueel

Aseksualiteit valt niet te verwarren met kuisheid, impotentie, celibaat of zelfs de ouderwetse stelling geen-seks-voor-het-huwelijk. Een nieuwe groep mensen komt er ronduit voor uit 'blij aseksueel' te zijn en heeft er voor zichzelf als het ware een identiteit in gevonden.

Geen behoefte aan seks

Op het internet moedigen fora zoals 'Aven' (Asexual Visibility and Education Network) op www.asexuality.org lotgenoten aan om voor hun aseksualiteit uit te komen. Het is niet dat ze geen seksuele opwinding ervaren, zo zeggen sommigen van hen. Ze zijn soms wel opgewonden, maar hebben gewoon geen behoefte aan seks.

Aseksuele mensen kunnen wel seks hebben, zijn er soms vies van, zijn er vaak niet gemotiveerd voor of het interesseert hen niet. Ze hebben soms gelijkaardige ervaringen met seks als de mensen die wel seksueel gedrag stellen.