De vagina loopt van de vagina-opening naar de baarmoeder. Het is geen buis, maar eerder een elastische holte met plooien.  

Diepte van de vagina in rust

diepte vagina

In rust heeft de vagina ongeveer de lengte van je wijsvinger: 7 tot 10 centimeter. Maar de vagina is typisch een zeer flexibele en rekbare ruimte die zich naargelang de omstandigheden aanpast. De vagina loopt ook niet recht naar boven maar eerder schuin in de richting van de achterzijde van het lichaam. 

Het eerste 1/3 gedeelte van de vagina is behoorlijk nauw. De vagina-opening is omgeven door stevige bekkenbodemspieren. De vrouw kan deze samentrekken of ontspannen en hiermee de vagina nog meer vernauwen of eerder wijder maken. 

Naar het midden toe wordt de vagina ruimer. Gemiddeld is de doorsnede van de vagina bij de opening ongeveer 2 cm en 4 cm naar het einde toe. Let wel: dit is een gemiddelde, onderling is er veel variatie. Bovendien speelt de elasticiteit van de bekkenbodem een rol. 

De vagina bestaat uit geplooide slijmvlieslagen die naast en over elkaar liggen, zoals een waaier. De voor- en achterwand van de vagina liggen hierdoor in rust zelfs tegen elkaar gedrukt. Dit maakt ook dat er geen water naar binnen stroomt als je bv. in bad zit.  

Hoe diep is de vagina bij opwinding?

vagina bij opwinding

Geraakt de vrouw opgewonden, dan zal de vagina van formaat en positie veranderen. Terwijl dat de baarmoeder meer naar boven beweegt, zal de vagina eerder verruimen en uitgestrekt worden zoals een tentzeil.

In de jaren ‘60 benoemden seksuologen Masters & Johnson dit als het ‘tent effect’. De vagina wordt dus zowel langer als breder.  

Diepte van de vagina bij geslachtsgemeenschap of penetratie

diepte van de vagina bij seks

De vagina kan worden uitgerokken tot zo goed als elk formaat van penis (of een speeltje).

Ook de breedte van de vagina is rekbaar. Helemaal opengerokken kan de vagina 15 centimeter breed zijn (bv. bij een bevalling).  

Aangezien de vagina in de richting van de rug loopt, zal de vrouw bij geslachtsgemeenschap een positie innemen waarbij het bekken eerder gekanteld is.