Oestrogeen is een verzamelnaam van 'vrouwelijke' hormonen. De belangrijkste oestrogenen zijn estriol, estradiol en estron.

Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, bij het reguleren van de menstruatiecyclus en bij zwangerschap

Puberteit

Oestrogenen worden bij vrouwen onder andere afgescheiden door de eierstokken. Ze hebben een belangrijke rol bij de lichamelijke ontwikkelingen in de puberteit, zoals de groei van de baarmoeder en vagina en het groter worden van de borsten en de genitaliën.

Vagina

Oestrogenen zijn van belang voor het soepel houden van de vagina en voor de productie van het baarmoederslijm (dat invloed heeft op de activiteit en levensduur van zaadcellen die de vagina binnen komen).

Bij mannen

Oestrogeen komt ook wel in lage concentraties voor in het mannelijk lichaam. Bij mannen is het onduidelijk welke functie oestrogenen hebben. In sommige gevallen krijgen mannen tijdens de puberteit te maken met borstgroei als gevolg van een toename van oestrogeen.