Dit gaat over de fase waarin je je op jezelf concentreert. Je focust op je eigen opwindende gedachten, gevoelens en fantasieën. Dit is nodig om tot een orgasme te komen.

Terugkeer naar jezelf

De solofase omvat twee fasen uit de seksuele responscyclus: de plateaufase en het orgasme. Terwijl dat je in de fasen die hieraan voorafgaan, namelijk die van verlangen en opwinding, vooral met je partner bezig bent, keer je in de solofase terug naar je eigen gedachtewereld. Daarom dat veel mensen in aanloop naar het orgasme het nodig hebben om de ogen te sluiten. Zo kunnen ze zich beter concentreren op zichzelf.

Plateaufase

In deze fase zijn je geslachtsorganen maximaal met bloed gevuld. Je bent zodanig opgewonden dat, indien de stimulatie aanhoudt, je onvermijdelijk een orgasme zal krijgen. Maar om die drempel over te gaan, is het nodig dat je als het ware de controle, en de andere persoon, loslaat. Op dit moment staat je eigen lust centraal, en ben je niet meer bezig met de ander. Je moet je remmingen laten gaan en je eigen verlangens ten top drijven. Mensen die weinig klaarkomen tijdens seks hebben het op dit punt vaker moeilijk om zich te laten gaan.

Een egotrip

Voor sommige mensen is het moeilijk dit te erkennen, omdat seks inderdaad een nogal ‘egoïstische’ daad is tijdens die fase, en niet meer iets wat je samen doet. Toch is het noodzakelijk dat je op een bepaald moment je volledig concentreert op je eigen opwinding, anders zal je de orgasmefase niet bereiken. 

Fantasieën

Ook is het zo dat veel mensen in die fase fantasieën krijgen over andere situaties, handelingen of personen. Ze voelen zich daar soms schuldig over, vragen zich bijvoorbeeld af of dit komt doordat ze hun partner misschien niet aantrekkelijk genoeg voelen. Echter, de meeste mensen hebben dit soort fantasieën tijdens seks. Het aanvaarden van deze gedachten is dan ook nodig om de solofase te kunnen doorlopen.