Op het internet las ik iets over het cervicaal orgasme bij de vrouw. ‘Het ultieme vrouwelijke orgasme’ volgens het artikel. Omdat je hele lichaam ervan in extase gaat.

Ik heb gewone orgasmes, een cervicaal orgasme heb ik nog nooit gehad, denk ik toch. Het schrikt me ook af, omdat diepe penetratie soms pijn doet.

Wat is een cervicaal orgasme precies en op welke manier kan ik er één krijgen zonder dat het pijn doet?

Johanna, 24 jaar

Advies

Hallo Johanna,

Het is inderdaad niet makkelijk om er nog aan uit te geraken :-) Er is lang gedacht dat er verschillende orgasmes bestaan: het clitoraal, het vaginaal en het cervicaal orgasme.

Eigenlijk klopt deze opdeling niet helemaal. Zowel het clitoraal als het vaginaal orgasme zijn een gevolg van stimulatie van het clitorisorgaan. De clitoris is een groot orgaan dat langs verschillende kanten en op verschillende manieren kan aangeraakt worden.

Langs de binnenkant via de vagina, of langs de buitenkant bijvoorbeeld. Bij een vaginaal orgasme wordt dus ook (de achterzijde van) de clitoris gestimuleerd.

De cervix of baarmoederhals ligt diep in de vagina. Deze vormt de afsluiting van de baarmoeder en kan erg gevoelig zijn. Maar zoals niet elke vrouw van dezelfde dingen opgewonden raakt, verschilt ook de gevoeligheid van de cervix van persoon tot persoon. Dit verklaart waarom sommigen genot ervaren bij diepe penetratie en anderen niet.

Bovendien zijn de vagina, clitoris, baarmoeder, baarmoederhals en de huid rond de clitoris en vagina elk verbonden met verschillende zenuwparen.

Die zenuwen zorgen ervoor dat er informatie wordt overgebracht tussen je geslachtsorgaan en je hersenen. Met andere woorden dat de aanraking ervan als leuk ervaren wordt en een orgasme kan veroorzaken. Elk zenuwpaar bedient een andere geslachtsregio:

  • Pudendale zenuw - > clitoris & huid rond clitoris en vagina;
  • Pelviene zenuw -> huid rond clitoris en vagina & vagina;
  • Hypogastrische zenuw -> vagina & baarmoederhals;
  • Vaginale zenuw -> baarmoederhals & baarmoeder.

Door verschillende combinaties van de zenuwen te stimuleren, krijg je verschillende combinaties van gewaarwordingen en orgasmes. In elk geval is het moeilijk om dit één-op-één te bepalen.

Ook is het zo dat elke vrouw verschillend 'bedraad' is. De zenuwen liggen bij elke vrouw nét iets anders in het lichaam. Afhankelijk van het orgaan dat gestimuleerd wordt, de intensiteit en het patroon van de stimulatie, én de persoon, zal het ene orgasme dan ook anders aanvoelen dan het andere. 

Het is dus nogal kort door de bocht om van een apart cervicaal orgasme te spreken. Het gevoel van je orgasme wordt uiteindelijk voor 80 à 90 procent bepaald door contracties van de bekkenbodemspieren. Daarbij trekt soms ook de baarmoeder samen. 

Het is door een variatie tussen het samentrekken van zowel bekkenbodemspieren als baarmoeder dat je verschillen in orgasmes ervaart.

En ook, last but not least, het ene orgasme is niet het andere. Afhankelijk van hoe je je voelt, van het moment van de dag, de sfeer, je persoonlijkheid... Dat allemaal maakt dat het niet zo eenvoudig is om duidelijk af te lijnen wat er bij een orgasme gebeurt.

Ondanks wat het internet zegt, bestaan er dus geen duidelijke tips om zo een orgasme-ervaring te hebben. Belangrijker is dat je zelf uitzoekt waar je plezier aan beleeft.

Veel succes alvast met deze spannende zoektocht!

Groetjes,

Joeska.

Geschreven door Sekscoach Joeska
25 jaar, woont in Gent