Een hermafrodiet is een persoon die met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken geboren wordt. Daardoor is het soms moeilijk uit te maken of het om een man of een vrouw gaat. 1 op de 4500 mensen wordt geboren als hermafrodiet of interseksueel.

Chromosomen of hormonen

Een hermafrodiet vertoont kernmerken van beide geslachten. Het probleem ontstaat vóór de geboorte, door afwijkingen in de vulva. Als de penis redelijk ontwikkeld is, blijkt soms pas tijdens de puberteit dat iemand hermafrodiet is, als de borsten beginnen te groeien. Sommigen hebben zowel eierstokken als teelballen, anderen hebben óf eierstokken óf teelballen.

Lichamelijk

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen het fenotypische geslacht (uitwendig man of vrouw), het gonadale geslacht/het geslacht op basis van de aanwezige gonaden (eierstok of teelbal) en het genetische geslacht (aanwezigheid van X- en/of Y-chromosomen). Dezen kunnen in vele combinaties met elkaar voorkomen.

Interseksueel

Een andere term voor menselijke hermafrodieten is 'interseksueel'. Intersekse moet je zien als een lichamelijk kenmerk en niet als een identiteit. De term 'interseksueel' is daarom niet zo goed. De meeste mensen met een intersekse-conditie voelen zich man OF vrouw en verschillen daarin van transgenders.

Verschil met transgenders en transseksuelen

Niet iedereen met beide geslachtskenmerken is dus hermafrodiet. Er zijn bijvoorbeeld personen die als man geboren worden, maar zich vrouw voelen en er ook als vrouw willen uitzien (transseksuelen). Zij kunnen kiezen om hormonen te nemen om borsten te ontwikkelen en hebben dan (tijdelijk) zowel een penis als borsten.