Het vaginaal orgasme bestaat eigenlijk niet. Vrouwen ervaren een orgasme door stimulatie van het clitorisorgaan. De achterkant van dit grote orgaan kan via de vaginawand bereikt worden.

Clitoris = een onzichtbaar orgaan van 10 centimeter

Pas sinds enkele jaren begint de kennis dat de clitoris vooral aan de binnenkant van het lichaam ligt, door te sijpelen. De glans of het bobbeltje, dat men vroeger gewoon als dé clitoris aanduidde, is eigenlijk maar 10 percent van een volledig orgaan, dat 9 tot 12 centimeter lang en 6 centimeter breed is. Dat orgaan ligt onder de huid en bevat vele bloedvaten, zenuwen, en zwellichamen. Bij opwinding vergroot het, net zoals een penis in erectie.

Alle orgasmen = clitoraal

De clitoris is dus een groot orgaan dat langs verschillende kanten en op verschillende manieren kan aangeraakt worden. Langs de binnenkant, via de vagina, of langs de buitenkant bijvoorbeeld. Bij penetratie, met de vingers of met behulp van een seksspeeltje. Bij vaginale stimulatie worden dan ook dieper liggende delen van de clitoris gestimuleerd. In elk geval kan je niet van twee aparte soorten orgasmes spreken. Trouwens, voor 75% van de vrouwen is penetratie, in de zin van ‘penis in vagina’, niet voldoende om klaar te komen. Zij hebben ook andere stimulansen nodig.

Verschillen in orgasme per vrouw

Bovendien is het zo dat vrouwen onderling behoorlijk verschillen. Zo varieert de grootte van de clitoris per vrouw, net zoals er ook penissen in alle vormen en maten bestaan. Verschillende paren van zenuwbanen verbinden de clitoris, vagina en baarmoederhals met de hersenen. Maar, ook hier, is er weer veel variatie in de manier waarop deze zenuwen en vertakkingen binnen elk vrouwelijk lichaam precies liggen. Ten slotte is het ook zo dat beschrijvingen en ervaringen van orgasmes erg kunnen verschillen. De ene vrouw zegt het lichamelijk orgasmegevoel meer uitwendig te voelen, een ander beleeft het meer in de vagina of diep in de buik. Ook kunnen orgasmes op verschillende momenten anders aanvoelen.