Herpes is een zeer besmettelijke virale soa. Het virus veroorzaakt een infectie van de huid en slijmvliezen in en rond de geslachtsdelen.

Herpes genitalis en blaasjes

Herpes genitalis is een zeer vervelende en besmettelijke soa. Voluit heet de genitale vorm: Herpes Simplex Virus type 2. Deze vorm nestelt zich het liefst in de genitale zone, namelijk op of rond de genitaliën of aars. Er bestaat ook een Herpes Simplex Virus type 1. Dit type gaat zich voornamelijk op de lippen en slijmvliezen van de mond nestelen. De meeste mensen kennen het symptoom, namelijk koortsblaasjes.

Herpes via seksueel contact

Besmetting met herpes genitalis kan alleen door intiem seksueel contact tussen personen, van wie de één herpes heeft en de ander niet. Het gaat om een besmetting met het herpes simplex-type 2 virus (HSV-2).

Er bestaat nog een andere soort herpes simplex die ook de huid en slijmvliezen aantast: herpes simplex- type 1 (HSV-1). Dit is het meest voorkomende type, dat zich voordoet in de vorm van koortsblaasjes rond de mond.

Levenslang, maar vaak symptoomloos

Als je besmet bent met het herpes-virus, blijft het levenslang in je lichaam aanwezig. Of je al dan niet symptomen krijgt, is voor iedereen verschillend. Je kan je hele leven besmet zijn en toch geen symptomen hebben, maar je kan ook heel regelmatig een opflakkering van symptomen krijgen. De ene persoon heeft bijna iedere maand een aanval van herpes genitalis, anderen zelden of nooit meer. Dat is dus voor iedereen anders.

Als er aanvallen zijn, treden deze voornamelijk op in situaties waarin het afweersysteem minder goed werkt. Bijvoorbeeld vlak voor de menstruatie of tijdens een griepaanval. Maar ook stress geeft een verhoogde kans op aanvallen.