Als je verliefd bent, zie je jouw lief door een roze bril. Uit onderzoek is gebleken dat gelukkige koppels die bril niet weggooien, maar regelmatig terug opzetten.

Verliefdheid light

Ze zijn niet meer verblind en zien dus wel de gebreken van hun partners, maar plaatsen die in een positieve context. Je zou dat als ‘verliefdheid light’ kunnen omschrijven. In een goede relatie zien de partners sterke punten in hun levensgezellen, die niet eens door hun beste vrienden worden gezien.

Gelukkige koppels leggen tegenslagen van hun partner ook niet uit als een gebrek in zijn of haar karakter, maar ze wijten die aan omstandigheden van buitenaf. Als de partner bijvoorbeeld een keer te laat komt, wordt er eerder naar een verklaring gezocht (het verkeer, overwerk, de weersomstandigheden…) dan dat de oorzaak bij hemzelf wordt gelegd (hij houdt zich niet aan zijn afspraken, is niet respectvol…).

Openbloeien

Het is niet altijd eenvoudig om je op het positieve te richten. Het negatieve dringt zich makkelijk op de voorgrond, en om het goede te zien moeten we echt inspanningen doen. Het loont echter de moeite om te proberen het positieve te zien in de ander. Tevreden partners beginnen na een tijdje het roze beeld over te nemen dat hun levensgezel van hen heeft, want de bewondering van een partner laat ons openbloeien.

Op die manier weten gelukkige koppels een cascade van positieve gevoelens in beweging te zetten die zichzelf versterkt. Ze halen als het ware het beste in mekaar naar boven. Oprechte waardering verstevigt de relatie, en helpt dus ook om zichzelf te motiveren.