Koppels hebben een ‘wij-gevoel’. Dat houdt in dat je veel met je lief kan delen en een sterke vertrouwensband met hem of haar opbouwt.

Wij

Door veel tijd met elkaar door te brengen en samen projecten te realiseren versterkt hun gevoel van samenhorigheid. Een relatie hebben betekent: een deel van je onafhankelijkheid prijsgeven en een ‘wij’ toelaten. Vanuit een wij-positie ben je bereid om iets te geven aan je lief doordat je hiermee het ‘wij’ bevordert, zonder dat het daarom als een opoffering voelt.

Het gaat om intimiteit: dicht bij mekaar kunnen komen, durven kwetsbaar zijn. Je wensen uiten, hoopvol zijn, geven vanuit jezelf is voor veel mensen akelig. Toch is het de enige manier om dichter bij de ander te komen en je relatie te verdiepen.

Verbonden

Een koppel waarin dit ‘wij-gevoel’ sterk ontwikkeld is, is meestal ook goed in conflictoplossing. Vanuit een wij-perspectief is immers niet de ander de vijand, maar de ruzie. De partners gaan in een ruzie dan ook niet op zoek naar een schuldige, of zeggen: bij jou ligt de fout. Ze zoeken gezamenlijk naar een oplossing.

Partners die zo’n bondgenootschap met mekaar onderhouden, bevestigen elkaar emotioneel. Ze voelen zich gesteund en voelen zich vaak op diepgaande wijze met elkaar verbonden.