Sommige mensen gebruiken alcohol of andere drugs om makkelijker contact te maken met anderen of om meer zin in seks te krijgen. Drugs zorgen voor een ontspannen gevoel en nemen remmingen weg. Je beleeft (lichamelijke) ervaringen anders en hebt dus ook op een andere manier seks.

De risico's van seks onder invloed

  • Drugs vervormen je beeld van de werkelijkheid. Je kan je eigen (bed)prestaties niet goed inschatten. Je denkt dat je meesterlijk was tussen de lakens, maar in werkelijkheid geldt het tegenovergestelde. Of je herinnert je achteraf niets van de vrijpartij.
  • Je denkt minder helder en bent minder kritisch. Dit kan ervoor zorgen dat je onveilige seks hebt of je laat overhalen tot seksuele handelingen die je eigenlijk niet wilt. Het kan ook gebeuren dat je over de grenzen van een ander gaat. Achteraf kan je gevoelens van schaamte, teleurstelling of spijt ervaren. 
  • Sommige mensen kunnen na een tijdje niet meer zonder drugs om leuke seks te hebben. Ze kunnen niet meer ontspannen of in de stemming komen, of vinden ‘nuchtere' seks saai. Dit kan problemen geven, voor jezelf maar ook in je relaties
  • Overmatig en langdurig gebruik kan ertoe leiden dat je geen zin meer hebt in seks, geen erectie meer kan krijgen, niet meer vochtig wordt, of niet meer kan klaarkomen.

De verschillende drugs en hun effect op seks

Je kan ook lekker en intens vrijen zonder drugs! Leer je eigen lichaam kennen, weet wat je opwindend en fijn vindt en durf dit ook aangeven aan je bedpartner.

Meer info over alcohol en andere drugs vind je op de website van de Druglijn.

Chemsex in de gay community

Ben jij een homo- of bi man die weleens chems gebruikt? Lees onze tips voor veiligere chemsex.