Liposuctie is een behandeling in de esthetische chirurgie (ook plastische chirurgie genoemd), waarbij ter hoogte van bepaalde lichaamszones overtollig vet wordt verwijderd.

Onderhuids vetweefsel

Bij een liposuctie wordt er onderhuids vetweefsel verwijderd door dit weg te zuigen. De met liposuctie te behandelen zones worden geïnfiltreerd met zoutwater (fysiologisch serum) waaraan producten worden toegevoegd, die pijnstillend en bloedstelpend zijn. Daarna wordt er via een klein sneetje (minder dan 1cm), een fijn buisje ingebracht om het vet weg te zuigen. Een liposculptuur of liposuctie,wordt uitgevoerd onder algemene verdoving of onder sedatie (roesje).

Beeldhouwen

Liposuctie wordt vooral gedaan op de buikwand, de heupen, de flanken, de binnenzijde van de dijen, de knieën en de hals. Het is een manier om het lichaam vorm te geven, en niet zozeer om te vermageren of gewicht te verliezen. Daarom spreken sommigen liever van 'liposculptuur': het sculpteren (vormen) van het lichaam met de liposuctiemethode.

Risico's

Aan deze ingreep zijn een aantal risico’s verbonden. Tijdens de ingreep kan een nabloeding of infectie optreden. In sommige gevallen hebben zich ernstigere complicaties voorgedaan zoals longembolie, darmperforatie of infectieuze cellulitis. Tijdens de liposuctie maakt men een prikkende beweging onder de huid. Daarbij is het mogelijk dat er een orgaan geraakt wordt. Er kan ook wat misgaan met de verdoving.