Weerbaarheid is het vermogen om te reageren als je met ongewenste intimiteiten te maken krijgt of iemand je wil dwingen tot seksueel getint contact. Om het te doen stoppen. Dit is niet altijd even gemakkelijk. Schaam je dan ook niet als het niet lukt.

Er bestaan verschillende strategieën om te reageren op seksueel grensoverschrijdend gedrag:

 1. De egelstrategie:
  Je houdt je voor dood en je hoopt dat de ander gewoon ophoudt. Deze strategie is eigenlijk niet effectief omdat de ander geen duidelijke signalen krijgt dat je het niet leuk vindt.
   
 2. de aanvalstrategie:
  Je roept, je duwt, je slaat en brult. Dit is een zeer duidelijk signaal, maar de ander kan zich aangevallen voelen en ook agressief worden.
   
 3. de assertieve strategie:
  Je maakt de ander rustig duidelijk dat je het niet leuk vindt. Je kijkt de ander aan, zegt met woorden wat je niet wil, en je gaat weg. Daarna spreek je met iemand die je kan helpen.
   

Weerbaar zijn gaat beter met anderen in de buurt die kunnen tussenkomen. Dus als je de ander niet goed kent of niet helemaal vertrouwt, zonder je je best niet af of ga je niet alleen naar een afspraak.

Weerbaar zijn mag altijd. Laat je nooit aanpraten dat je te preuts, te flauw, te kinderachtig bent omdat je iets niet wil.