Cyberpesten is geen eenvoudig verhaal van pesters en slachtoffers. Ook als je getuige bent van cyberpesten speel je een belangrijke rol. Doe zeker niet mee en laat ook weten dat je pesten niet oké vindt.

Toon begrip

Als iemand je vertelt dat hij of zij gepest wordt, lach hem of haar dan zeker niet uit. Het kan ook jou overkomen. Zeggen dat het niet erg is heeft weinig zin. Je kan moeilijk voor iemand anders uitmaken wat erg is en wat niet. Laat het slachtoffer alvast weten dat hij of zij niet alleen is. 

Bied een luisterend oor

Luister naar het verhaal van het pestslachtoffer en neem het ernstig. Door te luisteren help je het slachtoffer al om alles rustig op een rijtje te zetten en de situatie te overzien. Ook als iemand je vertelt dat hij of zij iemand gepest heeft, kan je best eerst luisteren. Het feit dat de pester jou in vertrouwen neemt, bewijst al dat hij of zij zelf helemaal niet gelukkig is met de situatie. 

Doe zeker niet mee

Wat doe je als iemand je uitnodigt om kwetsende of beledigende boodschappen door te sturen? Niet doen natuurlijk, vanaf dit moment draag jij zelf mee verantwoordelijkheid. 

Breng anderen op de hoogte 

Heb je weet van een pestsituatie en weet je zelf niet goed hoe je kan helpen, spreek dan je ouders, een leraar of vrienden aan. Zo kan je hen vragen om mee naar oplossingen te zoeken.