Om de schaamstreek, bikinilijn of huid rondom de anus te ontharen, kan je scheren, epileren, trimmen of waxen. Ook kan je een permanente ontharing laten doen. Elke ontharingstechniek heeft eigen voor- en nadelen.

Schaamstreek scheren

Bij het scheren worden ofwel met een scheermes of scheerapparaat de haartjes verwijderd. Je gebruikt ook water en scheerschuim. De haarwortels blijven hierbij aanwezig.

Scheren: voor- en nadelen

 • Scheren is eenvoudig en snel om te doen.
 • Deze methode is vrijwel pijnloos als je de juiste materialen gebruikt.
 • De haartjes komen snel terug en voelen aan als ‘stoppels’. Je huid voelt dan niet meer glad aan. Als je geen haar wilt, dan moet je om de zoveel dagen de stoppels wegscheren. 
 • Vooral in de schaamstreek kan je last krijgen van irritatie of uitslag.

Hoe scheer je de intieme zone?

Trimmen

Als je schaamhaar trimt, knip je de haartjes handmatig of met een trimmer af. Gebruik een trimmer alleen voor je schaamhaar om infecties te vermijden.

Trimmen: voor- en nadelen

 • In tegenstelling tot bij het scheren, heb je geen last van stoppels. De haartjes groeien wel sneller terug dan wanneer je zou epileren.
 • Mits je voorzichtig te werk gaat en een trimmer van goede kwaliteit gebruikt, is het pijnloos. Vermijd wel om een elektrisch scheermes met roterende scheerkop te gebruiken.
 • Het resultaat is netjes, maar niet zacht of glad.

Hoe trim je de schaamstreek?

Epileren

Als je epileert, trek je het haartje met wortel en al uit je huid. Het wordt vooral op de bikinilijn toegepast. Epileren: voor- en nadelen

 • Epileren kan op verschillende manieren: met een pincet of met een (elektrisch) epileerapparaat. Het laatste heeft meestal verschillende koppen die met kleine pincetjes of tangetjes automatisch haartjes uittrekken.
 • Je hebt geen last meer van stoppeltjes zoals bij het scheren.
 • Het is pijnlijker dan scheren.
 • Je kan kort erna last hebben van irritatie, rode puntjes of ingegroeide haartjes. De irritatie is doorgaans wel minder dan bij het scheren.
 • Voordeel is natuurlijk dat het haar ongeveer een maand wegblijft, in tegenstelling tot bij scheren waar het haar alweer na enkele dagen opnieuw verschijnt. Ook kunnen de haartjes op termijn dunner teruggroeien of zelfs bijna niet meer.

Hoe epileer je de intieme zone?

Waxen of harsen

Met behulp van wax worden samen met de haartjes ook de wortels verwijderd.

  Waxen of harsen: voor- en nadelen

  • Je bent ongeveer 3 tot 8 weken vrij van haren.
  • Je hebt hulp nodig, zeker in het begin. Je betaalt er een zekere prijs voor bij de schoonheidsspecialiste. Als je het zelf doet, kan je hulp vragen aan een vriend(in) of aan je partner om het vlotter en minder pijnlijk te laten verlopen.
  • Waxen kan pijnlijk zijn, zeker in de schaamstreek. Deze techniek vraagt enige ervaring en handigheid om pijn en bloeduitstortingen tegen te gaan.

  Lees meer over: intieme zone waxen.

  Definitieve ontharing

  Je kan je haar permanent laten verwijderen met behulp van een laser of lichtenergie.

  Permanente ontharing: voor- en nadelen

  • Door deze techniek word je definitief onthaard. Je moet je dus vooraf goed bezinnen over het feit of je dit wel wil en zo ja hoeveel precies je laat weglaseren.
  • Er kunnen in sommige gevallen wel (in beperkte mate) haartjes terugkomen.
  • Deze behandelingen zijn relatief duur en je moet verschillende keren terugkeren.

  Hoe gebeurt een permanente ontharing?

  Brazilian wax en andere schaamhaarsnits

  Er zijn veel verschillende stijlen bij het ontharen van het schaamhaar:

  • Natuurlijk bosje: niet knippen of scheren.
  • Driehoekje: het schaamhaar wordt aan de zijkanten weggehaald zodat enkel een driehoekje haar overblijft. Zo'n driehoekje kan smal zijn of breed uitlopen.
  • Grappige vormpjes: zoals een hart, een bliksemschicht, een V-vorm enz.
  • Braziliaanse wax of G-wax: al het schaamhaar wordt verwijderd, behalve een heel smal, vaag, kort strookje net boven het geslacht.
  • 'Chaplin' moustache: de vierkante, kortere versie van de Braziliaanse wax.
  • Full-Braziliaanse wax of Hollywood/The Sphinx: het schaamhaar wordt volledig weggehaald. 

  Hoe doe je een bikini wax?

  Haar rondom anus verwijderen

  Zowel bij mannen als bij vrouwen groeit schaamhaar door tot in de bilnaad. Je kan de intieme zone laten waxen in een schoonheidssalon. Je kan het ook zelf wegscheren.

  Lees meer over: hoe haar rond anus weghalen?

  Waar groeit schaamhaar?

  Schaamhaar groeit niet enkel op, maar meestal ook rond de geslachtsorganen.

  Schaamhaar bij de man

  schaamhaar bij man

  Bij mannen groeit schaamhaar doorgaans boven de penis en op de balzak.

  Schaamhaar loopt bij mannen meestal door tot in de bilspleet. Het kan ook doorgroeien tot op de dijbenen en de buik.

   

  Schaamhaar bij de vrouw

  schaamhaar bij vrouw

  Bij vrouwen groeit het naast en onder de vagina. Het komt voor op de buitenste schaamlippen en op de venusheuvel. De binnenste schaamlippen zijn onbehaard. Vaak verschijnt er nog tot voorbij de bikinilijn schaamhaar.

  Het kan ook doorgroeien tot op de dijbenen en de buik. Schaamhaar loopt ook bij vrouwen meestal door tot in de bilspleet.

  Redenen om te ontharen

  Je kan ontharen ter uiting van een verzorgd lichaam, het nastreven van een bepaald schoonheidsideaal, of omwille van praktische redenen. Je wel of niet ontharen blijft een persoonlijke keuze. Het is zeker geen must om je schaamhaar te scheren en het is ook niet hygiënischer.

  Ontharen bij mannen en vrouwen

  Voor vrouwen is het bijna taboe om behaard te zijn. Ook mannen knippen, scheren en waxen meer en meer. Sommige mannen ontharen naast hun schaamstreek ook de borst, benen en oksels. Omdat ze het prettiger of mooier vinden, om hun partner op te winden, of om andere redenen.

  Veelgestelde vragen

  Wat is de functie van schaamhaar?

  Er bestaan hier twee verschillende verklaringen voor.

  De voorouders van de huidige mens waren door hun evolutionaire oorsprong als aapachtig wezen van top tot teen behaard. Lichaamshaar bood een natuurlijke bescherming. In de loop van de evolutie verloor de mens de meeste lichaamsbeharing.

  Waarom het schaamhaar dan niet? Volgens één verklaring omdat het aangeeft dat iemand seksueel rijp is. Volgens een andere verklaring heeft het te maken met geur, dat een belangrijke rol speelt bij (seksuele) aantrekking. De haren onder de oksels, tussen de billen en rond de geslachtsdelen kunnen geuren vasthouden en verspreiden.

  Wat is de kleur en structuur van schaamhaar?

  Schaamhaar behoort tot de secundaire geslachtskenmerken. De structuur en kleur lijkt meer op het haar van de wenkbrauwen dan op het hoofdhaar.

  Schaamhaar kan blond, bruin, ros of zwart van kleur zijn. Doorgaans is het donkerder dan het hoofdhaar. Het kan kroezen, licht krullerig zijn of volledig stijl. Ook daarin lijkt het weer meer op het wenkbrauwhaar.

  De hoeveelheid schaamhaar is individueel verschillend en genetisch bepaald. In de puberteit krijg je eerst weinig schaamhaar dat vrij zacht is. Na verloop van tijd krijg je er meer van. De haren worden ook stugger en meestal donkerder van kleur.

  Hoeveel mensen ontharen zich?

  Volgens een onderzoek uit 2012 (Kaat Bollen) ontharen zowel vrouwen als mannen zich meer en meer. Scheren is de meest gebruikte methode.

  4 op 5 vrouwen scheert

  80 percent scheert zich minstens gedeeltelijk. 15 percent trimt, 5 percent laat het gewoon groeien. Van alle vrouwen die zich scheren, haalt 30 percent alle haar weg.

  2 op 5 mannen scheert

  Ook mannen scheren zich meer en meer: 38 percent haalt op deze manier minstens een deel van het schaamhaar weg. Van deze groep scheert 18 percent zich volledig. Ook trimmen is in, bij 35 percent van de mannen. 27 percent laat het puur natuur. Door te trimmen of te scheren lijkt de penis groter.

  Wat is manscaping?

  Deze specifieke term wijst op mannen die hun penis en balzak ontharen. Maar het gaat ook over het verwijderen van borst-, rug-, en zelfs van arm-, been- en diverse vormen van gezichtshaar.