Om de schaamstreek, bikinilijn of huid rondom de anus te ontharen, kan je scheren, epileren, trimmen of waxen. Ook kan je een permanente ontharing laten doen. Elke ontharingstechniek heeft eigen voor- en nadelen.

Schaamstreek scheren

schaamstreek scheren

Bij het scheren worden ofwel met een scheermes of scheerapparaat de haartjes verwijderd. Je gebruikt ook water en scheerschuim. De haarwortels blijven hierbij aanwezig.

Scheren: voor- en nadelen

 • Scheren is eenvoudig en snel om te doen.
 • Deze methode is vrijwel pijnloos als je de juiste materialen gebruikt.
 • De haartjes komen snel terug. Je moet het om de paar dagen herhalen.
 • De haartjes die teruggroeien voelen aan als ‘stoppels’. Je huid voelt dan niet meer glad aan.
 • Vooral in de schaamstreek kan je last krijgen van irritatie of uitslag.

Hoe moet je de intieme zone scheren?

Trimmen

trimmen

Als je schaamhaar trimt, knip je de haartjes handmatig of met een trimmer kort af. Vooral bij mannen is trimmen een populaire manier om te ontharen. Gebruik een trimmer alleen voor je schaamhaar om infecties te vermijden.

Trimmen: voor- en nadelen

 • In tegenstelling tot bij het scheren, heb je geen last van stoppels. De haartjes groeien wel sneller terug dan wanneer je zou epileren.
 • Mits je voorzichtig te werk gaat en een trimmer van goede kwaliteit gebruikt, is het pijnloos. Vermijd wel om een elektrisch scheermes met roterende scheerkop te gebruiken.
 • Het resultaat is netjes, maar niet zacht of glad.

Hoe moet je de schaamstreek trimmen?

Epileren

epileerapparaat

Als je epileert trek je het haartje met wortel en al uit je huid. Het wordt vooral op de bikinilijn toegepast. De bikinilijn is dat deel van het lichaam dat niet bedekt wordt door bikini, badpak of zwembroek, maar waar wel nog schaamhaar groeit.

  Epileren: voor- en nadelen

  • Epileren kan in verschillende gradaties: met een pincet of met een (elektrisch) epileerapparaat met meestal verschillende koppen die met kleine pincetjes of tangetjes automatisch haartjes uittrekken.
  • Je hebt geen last meer van stoppeltjes zoals bij het scheren.
  • Het is pijnlijker dan scheren.
  • Je kan kort erna last hebben van irritatie, rode puntjes of ingegroeide haartjes. De irritatie is doorgaans wel minder dan bij het scheren.
  • Voordeel is natuurlijk dat het haar ongeveer een maand wegblijft, in tegenstelling tot bij scheren waar het haar alweer na enkele dagen opnieuw verschijnt. Ook kunnen de haartjes op termijn dunner teruggroeien of zelfs bijna niet meer.

  Hoe moet je de intieme zone epileren?

  Waxen of harsen

  waxen

  Met behulp van hars worden samen met de haartjes ook de wortels verwijderd.

   Waxen of harsen: voor- en nadelen

   • Je bent ongeveer 3 tot 8 weken vrij van haren.
   • Je hebt hulp nodig, zeker in het begin. Je betaalt er een zekere prijs voor bij de schoonheidsspecialiste. Als je het zelf doet, kan je hulp vragen aan een vriend(in) of aan je partner om het vlotter en minder pijnlijk te laten verlopen.
   • Waxen kan pijnlijk zijn, zeker in de kwetsbare schaamstreek. Deze techniek vraagt enige ervaring en handigheid om pijn en bloeduitstortingen tegen te gaan.

   Lees meer over: intieme zone waxen.

   Definitieve ontharing

   laserontharing

   Je kan je schaamhaar permanent laten verwijderen met behulp van een laser of lichtenergie.

   Permanente ontharing: voor- en nadelen

   • Door deze technieken word je definitief onthaard. Je moet je dus vooraf goed bezinnen over het feit of je dit wel wil en zo ja hoeveel precies je laat weglaseren of -flitsen.
   • Er kunnen in sommige gevallen wel haartjes terugkomen, in beperkte mate weliswaar.
   • Deze behandelingen zijn relatief duur is en je moet voor een behandeling verschillende keren terugkeren.

   Hoe gebeurt een permanente ontharing?

   Brazilian wax en andere schaamhaarsnits

   Er zijn veel verschillende stijlen bij het ontharen van het schaamhaar:

   • Natuurlijk bosje: niet knippen of scheren.
   • Geknipt: de haartjes worden geknipt, maar niet weggehaald of in vorm gebracht.
   • Driehoekje: het schaamhaar wordt aan de zijkanten weggehaald zodat enkel een driehoekje haar overblijft. Zo'n driehoekje kan smal zijn of breed uitlopen.
   • Landing strip: het schaamhaar wordt bijna helemaal verwijderd, behalve een smal, rechthoekig strookje rond de schaamlippen.
   • 'Chaplin' moustache: de vierkante, kortere versie van de landing strip.
   • Grappige vormpjes: zoals een hart, een bliksemschicht, een V-vorm enz.
   • Braziliaanse wax of G-wax: al het schaamhaar wordt verwijderd, behalve een heel smal, vaag, kort strookje net boven de schaamlippen.
   • Full-Braziliaanse wax of Hollywood/The Sphinx: het schaamhaar wordt volledig weggehaald. De vagina is kaal.

   Hoe doe je een bikini wax?

   Haar rondom anus verwijderen

   Zowel bij mannen als bij vrouwen groeit schaamhaar door tot in de bilnaad. Je kan de intieme zone laten waxen in een schoonheidssalon. Je kan het ook zelf wegscheren.

   Lees meer over: hoe haar rond anus weghalen?

   Waar groeit schaamhaar?

   Schaamhaar groeit niet enkel op, maar meestal ook rond de geslachtsorganen.

   Schaamhaar bij de man

   schaamhaar bij man

   Bij mannen groeit schaamhaar doorgaans boven de penis en op de balzak.

   Schaamhaar loopt bij mannen meestal door tot in de bilspleet. Het kan ook doorgroeien tot op de dijbenen en de buik.

    

    

   Schaamhaar bij de vrouw

   schaamhaar bij vrouw

   Bij vrouwen groeit het naast en onder de vagina. Het komt voor op de buitenste schaamlippen en op de venusheuvel. De binnenste schaamlippen zijn onbehaard. Vaak verschijnt er nog tot voorbij de bikinilijn schaamhaar.

   Het kan ook doorgroeien tot op de dijbenen en de buik. Schaamhaar loopt ook bij vrouwen meestal door tot in de bilspleet.

   Redenen om te ontharen

   Je kan ontharen ter uiting van een verzorgd lichaam, het nastreven van een bepaald schoonheidsideaal, of omwille van praktische redenen. Je wel of niet ontharen blijft een persoonlijke keuze. Het is zeker geen must om je schaamhaar te scheren en het is ook niet hygiënischer.

   Grieken en Romeinen

   De Grieken en Romeinen scheerden hun schaamhaar weg als teken van reinheid, schoonheid en vitaliteit.

   Schaamhaarpruikjes

   Aziaten hebben vaak een dunne lichaamsbeharing. Zij gebruiken soms schaamhaarpruikjes: lapjes met schaamhaar die ze op hun schaamstreek aanbrengen.

   Islamitische cultuur

   In verschillende islamitische culturen scheren zowel mannen als vrouwen hun schaamhaar weg als teken van religieuze reinheid. Ook mannen ontharen de oksels. In de islamitische wereld is het steeds de gewoonte geweest om lichaamshaar bij te knippen of weg te halen.

   Westerse cultuur

   In de westerse cultuur wordt schaamhaar vooral omwille van esthetische of modieuze tendenzen verwijderd. Velen ontharen zich omdat ze de intieme zone er mooier vinden uitzien zonder schaamhaar. Sommigen geven aan dat ze het prettiger vinden om onthaard te zijn voor hun partner, bijvoorbeeld omwille van orale seks. Ook heeft het te maken met de drang in onze maatschappij om er steeds jong en clean uit te zien. Tegenwoordig is het in het westen steeds meer de mode om het schaamhaar volledig weg te halen.

   Ontharen bij mannen en vrouwen

   Voor vrouwen is het bijna taboe om behaard te zijn. De meerderheid van de mannen (55 percent) verwacht dan ook dat vrouwen, hetzij volledig hetzij gedeeltelijk, de schaamstreek ontharen.

   Ook mannen knippen, scheren en waxen meer en meer. Sommige mannen ontharen naast hun schaamstreek ook de borst, benen en oksels. Omdat ze het prettiger of mooier vinden, om hun partner op te winden, of om andere redenen.

   Rond mijn zestiende ontdekte ik de wondere wereld van beautyblogs en sinds die tijd ben ik compleet verliefd op alles wat met make-up en schoonheidsproducten te maken heeft.

   is-scheren-verplicht

   Veelgestelde vragen

   Wat is de functie van schaamhaar?

   Er bestaan hier twee verschillende verklaringen voor.

   De voorouders van de huidige mens waren door hun evolutionaire oorsprong als aapachtig wezen van top tot teen behaard. Lichaamshaar bood een natuurlijke bescherming. In de loop van de evolutie verloor de mens de meeste lichaamsbeharing.

   Waarom het schaamhaar dan niet? Volgens één verklaring omdat het aangeeft dat iemand seksueel rijp is. Volgens een andere verklaring heeft het te maken met geur, dat een belangrijke rol speelt bij (seksuele) aantrekking. De haren onder de oksels, tussen de billen en rond de geslachtsdelen kunnen geuren vasthouden en verspreiden.

   Wat is de kleur en structuur van schaamhaar?

   Schaamhaar behoort tot de secundaire geslachtskenmerken. De structuur en kleur lijkt meer op het haar van de wenkbrauwen dan op het hoofdhaar.

   Schaamhaar kan blond, bruin, ros of zwart van kleur zijn. Doorgaans is het donkerder dan het hoofdhaar. Het kan kroezen, licht krullerig zijn of volledig stijl. Ook daarin lijkt het weer meer op het wenkbrauwhaar.

   De hoeveelheid schaamhaar is individueel verschillend en genetisch bepaald. In de puberteit krijg je eerst weinig schaamhaar dat vrij zacht is. Na verloop van tijd krijg je er meer van. De haren worden ook stugger en meestal donkerder van kleur.

   Hoeveel mensen ontharen zich?

   Volgens een onderzoek uit 2012 (Kaat Bollen) ontharen zowel vrouwen als mannen zich meer en meer. Scheren is de meest gebruikte methode.

   4 op 5 vrouwen scheert

   80 percent scheert zich minstens gedeeltelijk. 15 percent trimt, 5 percent laat het gewoon groeien. Van alle vrouwen die zich scheren, haalt 30 percent alle haar weg. Er is sprake van een ‘smoothietrend’: tijdens de jaren ’80 begonnen vrouwen de bikinilijn bij te werken, en in de jaren ’90 vroegen veel vrouwen om een ‘Brazilian’. Nu willen vrouwen de schaamlippen, venusheuvel, bikinilijn en zelfs de zone rondom de anus zo glad mogelijk.

   2 op 5 mannen scheert

   Ook mannen scheren zich meer en meer: 38 percent haalt op deze manier minstens een deel van het schaamhaar weg. Van deze groep scheert 18 percent zich volledig. Ook trimmen is in, bij 35 percent van de mannen. 27 percent laat het puur natuur. Ook mannen zelf zien de zone rondom de penis meer dan vroeger liever haarloos. Door te trimmen of te scheren lijkt de penis bovendien groter.

   Wat is manscaping?

   Deze specifieke term wijst op mannen die hun penis en balzak ontharen. Maar het gaat ook over het verwijderen van borst-, rug-, en zelfs van arm-, been- en diverse vormen van gezichtshaar.