Er bestaan heel grote verschillen binnen de groep van mensen met een fysieke handicap. Ook de beleving van seksualiteit verschilt nogal.

Concreet

Je mogelijkheden hangen samen met de concrete handicap: leven met een amputatie heeft een andere impact dan leven met een verlamming. Maar ook je ideeën en gevoelens, waarden en normen spelen een belangrijke rol. En niet alleen die van jezelf maar ook die van je ouders, familie en hulpverleners.

Op maat

Met de nodige ondersteuning is het zeker mogelijk om seks te hebben. Als je een handicap hebt, moet je zoeken naar manieren om zo goed mogelijk te kunnen genieten van wat je kan. Zo kan men je helpen met het zoeken naar aangepaste en comfortabele posities (met speciaal gevormde kussens), manieren om te ontspannen, zoeken naar momenten tijdens de dag waarop het best gaat, aanbieden van seksuele hulpmiddelen enz.

Privacy

Doordat je als persoon met een handicap hulp en ondersteuning nodig hebt, kan het moeilijk zijn om voldoende privacy te hebben. De mensen die voor jou zorgen moeten daar heel bewust en integer mee omgaan.