Als je geen erectie kan krijgen, of deze snel verdwijnt, ligt dit vaak aan de omstandigheden. Indien het zich frequent voordoet, kunnen er ook lichamelijke of mentale oorzaken meespelen. 

'Normale' omstandigheden 

Zin in seks, maar je penis wordt niet stijf, maar halfstijf of telkens opnieuw slap: het overkomt iedere man wel eens. Bij een erectie vullen de zwellichamen in de penis zich met bloed. Dat gebeurt meestal door een seksuele prikkel. Indien de opwinding afneemt, omdat je bijvoorbeeld iets niet leuk of eentonig vindt, dan kan het zeker gebeuren dat de erectie vermindert of verdwijnt. Ook is het normaal dat je moeilijker een erectie kunt krijgen als je gestresseerd of vermoeid bent, of heftige gevoelens, zoals verdriet of frustratie, ervaart. Alcoholdrugs, je niet lekker voelen, faalangst maar ook prestatiedruk hebben ook een invloed.

Mentale problemen 

Mentale of psychische moeilijkheden kunnen ook meespelen. Het gaat dan bijvoorbeeld over angst voor intimiteit, relatieproblemen, depressieve gedachten, gevoelens van schaamte of schuldonzekerheid over je lichaam, ... Als deze mentale issues aangepakt worden dan zullen meestal ook de erectieproblemen verdwijnen.

Fysieke problemen

Het spreekt voor zich dat er ook lichamelijke problemen aan de basis kunnen liggen van erectieproblemen. Ziektes, medicijngebruik, maar ook bepaalde leefgewoonten werken erectieproblemen in de hand.

 • Mannen die zwaarlijvig zijn, roken, weinig bewegen en/of overmatig alcohol/drugs gebruiken, kunnen problemen hebben met stijf worden omdat er te weinig bloed de zwellichamen kan instromen. 
 • Als je medicijnen slikt, is het mogelijk dat die een erectie verhinderen. Dit geldt voor een aantal antidepressiva en kalmeringsmiddelen.
 • Sommige ziektes verhinderen een erectie: 
  • suikerziekte
  • hart-en vaatziektes 
  • prostaataandoeningen
  • atherosclerose 
  • zenuwaandoeningen

Zoek hulp

Maak je je zorgen? Bespreek je bezorgdheden met je (huis)arts. Een arts kan je helpen om te bepalen met welke hulp je best gebaat bent. Soms is het probleem bijvoorbeeld opgelost met andere medicatie. Het kan ook dat doorverwijzing naar een androloog, uroloog, psycholoog of seksuoloog aangewezen is.