Cyclusstoornissen en afwijkingen in de werking van de eileider zijn de meest voorkomende oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen. Bij mannen wordt er meestal vastgesteld dat zij geen of onvoldoende krachtige zaadcellen produceren.

Vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen

Bij vrouwen speelt de leeftijd een belangrijke rol. Elke vrouw krijgt namelijk een bepaald aantal eicellen mee bij de geboorte. Elk jaar zijn er steeds minder, en ook de kwaliteit neemt af. Ook neemt de kans op chromosomale afwijkingen en miskramen toe met de leeftijd.

Ovulatiestoornissen zijn ook een voorname factor. Het rijpingsproces van de eicel komt dan niet op gang of is verstoord. Als je geen maanstonden hebt en de eisprong helemaal uitblijft, spreken we van amenorroe. Als de eisprong heel onregelmatig gebeurt, spreken we van dysovulatie. Dit gaat meestal ook gepaard met onregelmatige maandstonden. Daarnaast kan het zijn dat je vervroegd in de menopauze bent: je voorraad eicellen is dan op.

Vrouwen kunnen ook endometriose hebben. Dat is een woekering van het baarmoederslijmvlies die op termijn kan leiden tot verklevingen rond de eierstokken en eileiders. Ook tengevolge van de soa chlamydia kunnen zo'n verklevingen ontstaan. Hiernaast kunnen fysieke afwijkingen in de baarmoeder de bevruchting of de zwangerschap bemoeilijken.

Vruchtbaarheidsproblemen bij mannen

Vaak is de kwaliteit (beweeglijkheid en vorm) van de zaadcellen niet optimaal, waardoor de eicel niet op tijd wordt bereikt. Een slechte zaadkwaliteit is meestal te wijten aan een stoornis in de spermaproductie. Ook kan de kwantiteit (aantal aanwezige goede zaadcellen) aan de lage kant zijn.

Soms hebben deze mannen vroeger een ontsteking (bv. de bof na de puberteit), een operatie of een ziekte gehad. Ook erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Er worden dan afwijkingen op de chromosomen gevonden.

De verminderde vruchtbaarheid van een koppel is meestal het gevolg van een combinatie van factoren.