De witte bolletjes op je penis zijn wellicht overactieve talgkliertjes. Niets om je zorgen over te maken. Raadpleeg een arts als ze pijn doen, jeuken of irriteren.

Talg

De talgklieren zijn klieren die een vettige vloeistof afscheiden: talg. Dit is huidsmeer dat (samen met haartjes) aan de oppervlakte komt en ervoor zorgt dat de huid en haartjes wat vettig blijven. Dat talg kan duidelijk zichtbaar zijn in de vorm van kleine witte puntjes of bultjes op de ballen, penis, eikel en voorhuid. Deze witte puntjes of bultjes zijn een normaal onderdeel van de huid en trekken dus niet weg. Het kan ook perfect dat er wat puntjes bijkomen. Het patroon dat ze vormen wordt soms ook 'parelketting' genoemd.

Puistje

Soms kan zich aan het einde van het haarzakje een propje vormen, waardoor het haarzakje wordt afgesloten. Omdat de talgproductie gewoon door blijft gaan, vormt zich dan een puistje. Dit kan je uitdrukken, maar het kan ook vanzelf openbarsten. Na verloop van tijd trekt de ontsteking weg (net als puistjes op je gezicht of je rug).