De tepels bevinden zich in het midden van de borst en zijn omgeven door een tepelhof. De tepels zijn vrij gevoelig en bevatten veel zenuwuiteinden. 

Tepel en tepelhof kleur

Het tepelhof komt voor in verschillende kleuren. Die kleur hangt samen met je afkomst en je algemene huidskleur. Blanke personen hebben vaak een roze tepelhof terwijl dat donkere vrouwen en mannen meestal een donkergekleurd tepelhof hebben.

De kleur van het tepelhof kan ook veranderen:

  • omwille van leeftijd: word je ouder, dan kan het tepelhof donkerder worden
  • bij zwangerschap
  • bij borstvoeding
  • bij andere hormonale invloeden

Tepel grootte

Het tepelhof en de tepel bestaan in verschillende vormen en afmetingen. De grootte van het tepelhof hangt niet samen met de grootte van de borst.

Tepel en tepelhof kunnen zowel opzwellen als verkleinen. Ze worden kleiner:

Tepels zullen vaak net groter worden in de volgende gevallen:

  • bij zwangerschap
  • bij hormonale schommelingen (bv. op bepaalde momenten in de menstruatiecyclus)

Witte bolletjes op tepel

Het tepelhof is op zich wat ribbelig van structuur. Er kunnen ook witte bolletjes op je tepels voorkomen: dit zijn talgkliertjes. Het is normaal dat hier af en toe een beetje witte talg uit komt. 

De talgkliertjes heten de kliertjes van Montgomery. Ze scheiden een vetachtige substantie af die de tepels tijdens de borstvoedingsperiode soepel houden en beschermen.  

Je hoeft je hier geen zorgen om te maken. Het is niet vies en het valt ook niemand op. 

Harde of stijve tepels

Bij de meeste mensen worden de tepels hard als ze seksueel opgewonden raken. 

Tepel hard bij opwinding

De tepels zijn zeer gevoelig. Ze vormen voor veel vrouwen en mannen een erogene zone. Door opwinding gaan de spiertjes van het tepelhof samentrekken. Tepel en tepelhof worden dan kleiner en harder. De tepels gaan zich ook oprichten bij opwinding.

Stijve tepels bij koude

Die spiertjes trekken ook samen bij koude. Harde tepels hebben dan niet noodzakelijk met seksuele opwinding te maken. Het is te vergelijken met kippenvel. Dat is ook een reactie van de huid om de lichaamstemperatuur te verhogen.

Tepels hard door prikkeling

Ook als de tepels langs een prikkelende stof wrijven (beha, bloes, shirt...) kunnen ze, zonder dat je het in de gaten hebt, hard worden. Dat gebeurt ook als een vrouw borstvoeding geeft.

Ingetrokken of platte tepels

Het komt voor dat de melkkanalen in je borst korter zijn dan de dikte van de borst. Daardoor wordt de tepel naar binnen getrokken. De tepel is als het ware plat.

Het hoeft in elk geval je plezier in seks niet in de weg te staan. Platte tepels zijn even gevoelig voor seksuele prikkelingen.  

Soms ben je er al mee geboren. Bij vrouwen kan het zijn dat het zich pas tijdens de puberteit voordoet, als de borsten beginnen groeien. Ook na een borstvergroting kunnen de tepels plots niet meer uitsteken. 

Raadpleeg in elk geval een dokter. Doe dat ook als je vroeger nooit last had van ingetrokken tepels. Elke opmerkelijke verandering aan je borsten of tepels bespreek je trouwens best met een dokter. Een dokter moet altijd eerst eventuele ziektes zoals bv. borstkanker uitsluiten. 

Het ziet er misschien wat anders uit, maar de meeste mensen storen er zich niet aan. Wil je er toch wat aan doen, dan zijn er een aantal opties.  

Zuigapparaatje

Er bestaat een zuigapparaatje (Niplette) dat de tepel vacuüm in een klein buisje zuigt, zodat de tepel langzaamaan naar buiten getrokken wordt. Je draagt het tepelhoedje in je beha, zonder dat iemand het opmerkt. Door die voortdurende zuiging gaat de tepel na verloop van tijd naar buiten gekeerd blijven staan.

Het doet geen pijn en als je het volhoudt, is het effect meestal blijvend. 

Chirurgische behandeling

Een plastisch chirurg kan een tepeloperatie uitvoeren. Dit gebeurt onder lokale verdoving. De melkkliertjes trekken na de operatie de tepels niet meer naar binnen, waardoor deze naar buiten blijven staan. Afhankelijk van de soort operatie, kan je hierna mogelijks geen borstvoeding meer geven. 

Droge of geïrriteerde tepel

Een tepel kan geïrriteerd geraken door sterke en herhaalde wrijving tegen een kledingstuk, bv. tijdens het sporten. Door te kiezen voor een goedzittende katoenen sportbeha kan je huidirritatie vermijden.

Vochtverlies uit tepels

Als je borstvoeding geeft, is het normaal dat je tussenin melk verliest. Ook als je zwanger bent kunnen je tepels vocht afscheiden. 

Verlies je daarbuiten echter vocht via de tepels dat bloederig, groenig of dik en wit is, raadpleeg dan een arts. 

Haar rond tepel

Veel vrouwen hebben rondom de tepels enkele haartjes. Rond het tepelhof zitten haarzakjes en hier kan dus haar groeien.

Soms zijn dit donshaartjes, maar het kunnen ook donkere, stevigere haren zijn. Op zich is het normaal dat dit voorkomt. Als je deze haren echter niet mooi vindt, kan je deze verwijderen met behulp van een pincet.

Dat is wel behoorlijk pijnlijk omdat de huid rondom de tepels gevoelig en dun is. Houd de huid goed strak en trek de haartjes met een snelle beweging uit, dan is het niet zo pijnlijk.

Ingegroeide haar rond tepel

Als je dit regelmatig doet, kan een haar ingroeien. Dat haartje zit dan net onder de huidoppervlakte. Je ziet het soms wel zitten als de huid een beetje doorzichtig is, maar je kan het niet verwijderen.

Er kan dan een rood bultje met hierin pus ontstaan. Dit kan jeuk geven en het tepelhof kan geïrriteerd geraken. Als het niet verdwijnt, ga dan naar een dokter.

Haargroei rond tepel en op het lichaam

Groeien er niet gewoon enkele haartjes rondom je tepels, maar heb je eigenlijk veel beharing ook op armen, benen en in het gezicht, dan kan je last hebben van hormonale stoornissen. Raadpleeg hiervoor een dokter. Mogelijks maak je te veel mannelijk hormoon (testosteron) aan. 

Een behandeling is meestal tweeledig: 

  1. Langs de ene kant krijg je medicijnen die de hormonen in je lichaam weer in balans brengen.
  2. Anderzijds pakt men de overdreven haargroei aan. Soms zijn ontharingstechnieken als scheren, waxen of epileren niet voldoende: een laserontharing kan een definitieve oplossing brengen. De dokter kan ook crèmes voorschrijven die de haargroei afremmen.