Bij een koortsblaasje ontstaat een branderig, tintelend gevoel op of rond de lippen, gevolgd door pijnlijke blaasjes, die na enkele dagen kunnen openbarsten.

8 op 10 drager van het virus

Eén Belg op vijf heeft regelmatig last van koortsblaasjes en acht op de tien zijn drager van het herpes simplex-virus type 1, dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van een koortslip. Als je eenmaal met het virus besmet bent, blijft dit levenslang in de zenuwcellen van je huid aanwezig. Niet iedereen die besmet is met het virus krijgt echter koortsblaasjes: het gaat om slechts 10 tot 20%.

Zeer besmettelijk

Het herpes simplex-virus type 1 is heel besmettelijk: het virus kan verspreid worden via handdoeken, zakdoeken, glazen, bestek, een scheermachine, lipbalsem, kortom: alles wat in contact komt met de blaasjes. Koortsblaasjes blijven besmettelijk tot ze helemaal ingedroogd zijn. De kans op besmetting is het grootst wanneer er zich blaasjes vormen en bij het openbarsten. Je kunt jezelf trouwens ook herbesmetten, bijvoorbeeld als je de koortsblaasjes aanraakt met je handen en daarna je ogen.

Treedt op bij verzwakking

Stress, slaaptekort, veel zon, verkoudheid, griep en menstruatie zijn allemaal omstandigheden waarin koortsblaasjes worden uitgelokt. Je lippen bij bijtende kou goed beschermen met een lippencrème is aan te raden. Het duurt ongeveer een week tot 10 dagen vooraleer de huid opnieuw genezen is. Soms gaat het koortsblaasje gepaard met lusteloosheid of een gevoel van lichte vermoeidheid.