Een afrodisiacum is een middel dat je zin doet krijgen in seks. Van bepaalde stoffen en voedingswaren wordt beweerd dat ze dit effect hebben.

Erotische vorm, kleur of geur

Veel afrodisiaca zijn erotiserend door hun vorm, kleur of geur. Vijgen, oesters, perziken, abrikozen en artisjok doen bijvoorbeeld denken aan een vagina. Selder, asperges, aubergines en bananen lijken dan weer op het mannelijke geslachtsdeel. De rode kleur van aardbeien en tomaten staat symbool voor liefde en passie.

Lustopwekkende stoffen

Sommige voedingsmiddelen bevatten lustopwekkende stoffen. Dit is het geval bij bananen, oesters, chocolade, alcohol,… Ook verschillende kruiden hebben stimulerende eigenschappen, zoals peper en gember. 

Luxueuze producten

Ook dure en exclusieve producten, zoals wild, orgaanvlees, oesters, kreeft, kaviaar, truffels en champagne, hebben een erotiserende reputatie.

Anti-afrodisiaca

Voedsel dat zorgt voor een opgeblazen gevoel, winderigheid of een slechte ademgeur, zoals knoflook, kool en uien, vermijd je best. Dat werkt uiteraard als anti-afrodisiacum. Ook te veel alcohol vermindert het libido en de seksuele prestaties.

Onthoud heel goed: wanneer je met rode pepers gekookt hebt, was dan je handen. Extra lang. Twee keer. Met veel zeep. En goéie zeep.