Iedereen reageert ongeveer op een gelijkaardige manier bij seksuele prikkels. Dit noemen we de seksuele responscyclus. Deze cyclus kent vijf verschillende fasen, gaande van verlangen tot het orgasme en de daarop volgende ontspanningsfase.

De fase van het verlangen

Dit is de fase van zin hebben, goesting hebben. Soms heb je dat vanzelf maar soms komt deze zin als je seksueel geprikkeld wordt. Dit kan door een aanraking of door een opwindende gedachte.

De opwindingsfase

Tijdens deze fase voel je de opwinding in je lijf groter worden, je voelt dit ook in je geslachtsorganen. De penis wordt stijver, de vagina wordt natter, de tepels worden hard en je hart begint sneller te slaan. De opwinding manifesteert zich niet enkel lichamelijk, maar kan bijvoorbeeld samengaan met liefdevolle gevoelens of geile beelden in je hoofd.

De plateau-fase

Op een bepaald punt zal de opwinding niet meer toenemen, maar blijft deze op een hoog niveau 'hangen'. Dat is vaak het moment vlak voor het orgasme.

Bij de vrouw wordt ondermeer de vagina nog vochtiger, de hartslag verhoogt, de buitenste schaamlippen kunnen groter worden en de binnenste kleuren donkerrood. Bij de man wordt de penis volledig stijf, verhoogt de hartslag, wordt er voorvocht afgescheiden en worden de ballen groter en dichter naar het lichaam getrokken.

Het orgasme

Het orgasme laat alle opgebouwde spanning in je lichaam los. Het is als het ware een ontlading van seksuele energie. Dit gaat gepaard met genot, het samentrekken van de spieren, bij mannen is er vaak de ejaculatie, maar ook een warm en ontspannen gevoel dat zich over je hele lijf kan uitspreiden.

Plateau-fase en het orgasme maken samen de 'solofase' uit, waarin je op jezelf focust.

De ontspanningsfase

Tijdens deze fase vloeit de opwinding langzaam weg en komt je lichaam tot rust. Door de opgebouwde (spier)spanning kan je in deze fase je behoorlijk moe voelen.