Condooms bestaan in verschillende merken en materialen, dus het is een beetje uittesten welke je verkiest. 

Condooms en veiligheid

De merken met een CE-label (Europese richtlijn medische hulpmiddelen) op de verpakking zijn van goede kwaliteit. Als het CE-label op de verpakking van het condoom staat, dan is het condoom betrouwbaar. Ontbreekt het label, dan heb je misschien te maken met een veel minder betrouwbaar condoom dat je beter niet gebruikt. Kocht je het condoom vroeger, check dan ook even de vervaldatum.

Het standaardcondoom

Dit condoom vind je bij de apotheker (zonder voorschrift), in de supermarkt, aan de automaat,... Je kan dit condoom gebruiken voor vaginale en orale seks. Ook voor anale seks volstaat een condoom van goede kwaliteit en voldoende glijmiddel

Het vrouwencondoom

Het vrouwencondoom is een doorzichtig lang zakje (ong. 17 cm) met een binnen- en buitenring en wordt ingebracht in de vagina van de vrouw. Je kan het zonder doktersvoorschrift krijgen bij de apotheker (meestal op bestelling).

Het smaakcondoom

Dit is een gekleurd condoom dat smaakt naar bijvoorbeeld aardbei, banaan, bosbessen, munt,... voor oraal contact. Smaakcondooms beschermen dus tegen overdracht van soa's bij pijpen aangezien gewone condooms meestal niet lekker smaken. Je kan een smaakcondoom ook voor vaginale seks gebruiken. 

Het fantasiecondoom

Dit condoom vind je vooral in erotheken en seksshops. Er zijn er met ribbeltjes, nopjes, handjes of hanekammen. De meeste zijn niet bedoeld als beschermingsmiddel tegen soa's en hiv en ze zijn vaak niet eens getest op sterkte, kwaliteit en veiligheid. Toch zijn sommige fantasiecondooms wel veilig, indien er een CE-label op de verpakking staat.

Ezon

De meeste condooms kan je langs één kant over de penis afrollen. Er bestaan ook condooms (merknaam: Ezon) met een bi-directioneel ontwerp. Bij deze condooms maakt het niet uit welke zijde over de penis wordt getrokken.

Polyurethaancondooms

De meeste condooms zijn van latex of rubber. Daarnaast bestaan er ook polyurethaan of synthetische mannencondooms. Dit materiaal is geschikt voor mensen met een overgevoeligheid voor latex (1% van de bevolking is allergisch aan latex).

Condooms met benzocaïne

Er zijn ook condooms die binnenin een licht verdovende stof bevatten die de gevoeligheid van de penis vermindert waardoor het langer duurt vooraleer je tot een orgasme komt (bijvoorbeeld Durex Performance).