Tijdens de puberteit maken jongeren zowel lichamelijke als psychologische veranderingen door.

Lichamelijke veranderingen

Bij jongens wordt de stem wat lager, ze krijgen baardgroei en de penis, ballen en balzak worden groter. Na deze veranderingen kan je de voorhuid van de penis nu volledig terugschuiven.

Bij meisjes gaan de borsten groeien, de tepels worden groter en donkerder, heupen, dijen en billen krijgen een vollere vorm. Er verschijnen haartjes op de buitenste schaamlippen en zowel buitenste als binnenste schaamlippen worden groter.

Ongeveer twee jaar na de eerste tekenen van verandering, gaan meisjes menstrueren. Bij jongens produceert het lichaam vanaf dan sperma. In die periode hebben jongens hun eerste natte dromen. Deze signalen wijzen erop dat jongens en meisjes op dat moment geslachtsrijp zijn en dat ze kinderen kunnen verwekken.

Psychologische veranderingen

Tijdens de puberteit gaan jongeren op zoek gaan naar meer onafhankelijkheid van hun ouders en willen ze meer tijd met hun vrienden doorbrengen. Soms rebelleren pubers ook tegen alles wat met ouders en autoriteit te maken heeft.

Pubers gaan ook experimenteren met alles wat ze in hun wereld tegenkomen: liefjes, seks, kleding en cosmetica, drugs en alcohol, hobbies, politieke ideeën,... Bij de ene zijn deze veranderingen al meer uitgesproken dan bij de andere.

De puberteit is voor veel jongeren een stresserende periode, waarin je gevoelens sterk kunnen schommelen. Stemmingswisselingen komen bijvoorbeeld vaak voor tijdens de puberteit. Sommigen maken zelfs een donkere periode mee en zijn overmand door twijfels.