Artsen zijn gebonden aan het beroepsgeheim. Een soa- of hiv-test gebeurt steeds in vertrouwen, ook al ben je minderjarig.

Vertrouwen

Huisarts

Laat je testen bij de huisarts. Elke arts is gebonden aan het beroepsgeheim. Wat hij met je bespreekt is vertrouwelijk. Hij mag de info aan niemand doorvertellen, ook niet aan je ouders. Wil je liever niet bij de vaste huisarts van je gezin gaan, dan kan je natuurlijk ook een andere huisarts uitkiezen.

Laboratorium

De huisarts neemt wat bloed en urine. Dat stuurt hij voor onderzoek naar het labo. Daar weet men niet van wie de stalen afkomstig zijn.  De persoon in het labo die de factuur opmaakt, weet enkel dat je bloed getest werd, niet dat het om een soa-test ging. Dat geldt ook voor de terugbetaling door het ziekenfonds. Het labo stuurt de factuur naar je thuis. Daarop staat enkel vermeld dat je bloed en urine werden getest. Er staat niet op waarop er getest werd.

Factuur

Bespreek met de huisarts indien je liever niet wil dat het labo de factuur naar je thuis opstuurt.

Anoniem

Wil je je anoniem laten testen, vraag je arts dan om je naam te vervangen door een code. Zo weten labo noch ziekenfonds je naam. Dit betekent wel dat je meer betaalt voor de tests plus de kost van het doktersconsult.