Een zaaddodend middel immobiliseert de zaadcellen. Op zich is het geen betrouwbaar anticonceptiemiddel. 

Spermicide en zaaddodend glijmiddel

Zaaddodende middelen of spermiciden bestaan in de vorm van een pasta, gel, zalf of crème. Deze middelen doden de zaadcellen niet, maar immobiliseren ze. Als je alleen dit gebruikt als voorbehoedsmiddel, ben je niet voldoende beschermd tegen zwangerschap. Je moet het samen met een pessarium gebruiken.  
 
Zaaddodend glijmiddel op condooms wordt sinds 2004 niet meer gebruikt.  

Zaaddodende pasta: werking

De benaming ‘zaaddodend’ is misleidend. De huidige middelen doden de spermacellen niet. Wel verlagen ze de zuurtegraad in de vagina. Hierdoor kunnen de spermacellen niet meer bewegen.

Zaaddodend middel effectief?

Zaaddodende crème of gel is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen, maar je moet ze steeds in combinatie met een ander voorbehoedsmiddel (zoals een pessarium) gebruiken.  

Zaaddodende middelen zijn op zich geen betrouwbare voorbehoedsmiddelen. Ze beschermen ook niet tegen hiv of tegen andere soa's.

Zaaddodend glijmiddel op condooms

In België zijn condooms met zaaddodend middel sinds 2004 uit de handel gehaald. Dit middel bevatte immers Nonoxynol-9. Deze stof had twee belangrijke nadelen.  

  • Sommige mensen waren overgevoelig voor het glijmiddel. Het kon allergische reacties en wondjes veroorzaken aan de slijmvliezen, waardoor je meer kans op besmetting met een soa loopt. 
  • Ook kon zaaddodend glijmiddel na verloop van tijd het latex aantasten. Hierdoor waren deze condooms minder betrouwbaar. 

Tegenwoordig kan je enkel nog zaaddodend middel verkrijgen in België zonder het bestanddeel Nonoxynol-9.

Zaaddodend middel: gebruik

Het is niet gemakkelijk om zaaddodend middel te gebruiken. Het duurt bijvoorbeeld een kwartier voordat het zaaddodend middel begint te werken. Ook is het na ongeveer 1 uur al uitgewerkt. 

Zaaddodend middel kopen

Zaaddodende middelen met Nonoxynol-9 zijn in België zijn niet meer verkrijgbaar.

Je kan in België, online of in de apotheek cayagel of contragel kopen dat in combinatie met een pessarium moet worden gebruikt. Deze gel bevat melkzuur dat de zuurtegraad van de vagina verlaagt waardoor spermacellen minder mobiel worden gemaakt.

Online vind je in sommige webshops, onder verschillende merknamen, wel nog producten met het bestanddeel Nonoxynol-9.