Neen, zeker niet noodzakelijk. Conflicten horen erbij en kunnen constructief zijn voor de relatie. Door dingen af en toe eens stevig te bespreken komt er beweging in een relatie.

Doet evolueren

Zo dwing je elkaar om telkens een stukje te groeien. Conflicten zorgen meestal voor een zekere dosis spanning en angst, maar gezonde conflicten kunnen de intimiteit en het contact in een relatie verdiepen. Omdat er voldoende vertrouwen en respect voor elkaar is, durven de partners met elkaar van mening verschillen zonder schrik voor de onaangename gevoelens die nu eenmaal bij een conflict horen.

Geen negatief conflict

Een conflict kan wel slecht zijn voor de relatie als steeds dezelfde problemen opduiken zonder dat er een oplossing voor wordt gevonden. Ook als een ruzie erg negatief verloopt, en er verwijten of kwetsende opmerkingen worden gegeven, kan dat het vertrouwen tussen de partners beschadigen. Of als één van de partners niet voldoende dicht bij zichzelf kan blijven en zichzelf dreigt te verliezen, kan dit slecht zijn voor zijn/haar zelfwaardering. Daarom net is het belangrijk dat je op een positieve manier aan conflictoplossing doet.