Je gaat niet steeds op reis met het idee om daar seks te hebben. Het is echter altijd goed om voorbereid te zijn.

  Seks op reis

  veilige seks op reis

  Ga je op reis, dan kan je iemand leren kennen waarmee je seks wil hebben.

  Mensen hebben meer seks als ze op reis zijn, onder meer omdat de sfeer ontspannen is en ze de gelegenheid hebben om nieuwe mensen te ontmoeten.

  Ben je voorbereid en dacht je op voorhand na over wat je wil doen, dan kan je er zorgeloos van genieten eens het zover is.

  • Neem condooms én glijmiddel mee. Zo moet je ze niet meer ter plaatse gaan kopen. Ter plekke is het vaak moeilijk om nog condooms te verkrijgen. Ook hebben condooms in het buitenland niet altijd een CE-label.
  • Ben je een vrouw, neem dan ook je anticonceptiemiddel en een exemplaar van de noodpil mee. Al gebruik je condooms, het is goed om je extra te beschermen tegen zwangerschap. Mocht er toch iets verkeerd lopen met het condoom of het anticonceptiemiddel, dan kan je alsnog de noodpil gebruiken. 
  • Draag je condooms altijd met je mee. Heb ze op zak of steek ze in een tas of rugzak. Zo heb je ze steeds bij je mocht het tot seks komen.
  • Gebruik altijd condooms met een vakantielief. Ook al ziet de persoon er gezond en fit uit, je kan nooit zeker weten of hij of zij een soa of hiv heeft. Vaak weet de ander zelf niet dat hij of zij besmet is. In sommige landen komt hiv meer voor dan in België. Dit geldt ook voor bepaalde soa's, bv. syfilis.
  • Laat je niet beïnvloeden om het condoom weg te laten. Als je vakantielief je probeert te overhalen om zonder condoom te vrijen, kan dit betekenen dat hij of zij voordien ook onveilige seks had met andere partners. Wat de kans dat hij of zij een soa of hiv heeft verhoogt. 
  • Stel je grenzen. Weet wat je wil en wat niet. Denk op voorhand goed na over hoe ver je wil gaan. Op vakantie kan je in een zwoele sfeer en met meer alcohol dan gewoonlijk sneller verder gaan dan je eigenlijk wilt.
  • Maak afspraken met je vriend(inn)en. Houd mekaar op de hoogte van waar je bent en met wie. Houd contact via je gsm. Draag zorg voor elkaar.
  • Let op met alcohol en drugs. Zorg er voor dat je niet te dronken wordt, zodat je nog in staat bent je grenzen duidelijk aan te geven.