Intieme wasgel, zeep en andere vaginale verzorgingsproducten zijn niet nodig. Ze kunnen zelfs schadelijk zijn. Gebruik liefst alleen water om geurtjes en witverlies te verwijderen. 

Intieme hygiëne producten verstoren evenwicht

Vrouwen gebruiken soms intieme verzorgingsproducten omdat ze hun vagina extra willen reinigen of verfrissen. Toch zijn deze producten overbodig.

Vagina reinigt zich vanzelf

Een vagina beschermt zichzelf van nature immers al en behoudt haar evenwicht. Je gaat het natuurlijke, zure milieu van de vagina net verstoren wanneer je je met overbodige producten wast.

Intieme wasgels kunnen infecties veroorzaken

Dokters raden intieme wasgels en zepen af omdat ze de natuurlijke bacteriën aanvallen terwijl dezen de vagina net gezond houden. Intieme verzorgingsproducten verminderen zowel de slechte als de goede bacteriën aanwezig in de vagina. Als deze goede bacteriën aangetast worden is de vagina sneller vatbaar voor infecties, waaronder schimmelinfecties. 

Irritatie aan de vagina

Vrouwen kunnen ook een geïrriteerde vagina krijgen omdat ze allergisch zijn aan de geurstoffen die in vaginale wasproducten zitten. 

Bacteriële infecties tengevolge van vaginale spoeling

Naast vaginale verzorgingsproducten bestaan er vaginale douches. Tijdens een vaginale douche spuit je met een injectiespuit een reinigende vloeistof in de vagina. Zo wordt de vagina van binnenuit ‘gespoeld’. Vrouwen doen dit omdat ze proper willen zijn, of omdat ze menen dat ze zo sperma kunnen wegspoelen.

Ook deze reinigingsmethode wordt afgeraden. Een vaginale douche heeft een hoop nadelen. Als je je vagina met een zeepgel spoelt verstoor je het plaatselijke evenwicht zodanig dat dit een bacteriële infectie kan veroorzaken.

Vraag raad aan de huisarts of gynaecoloog

Vraag raad aan je dokter als je toch een vaginaal verzorgings- of reinigingsproduct wil gebruiken. Dan kunnen jullie samen bekijken welk product het meest aangewezen is en het minste schade aanricht.