De schaamlippen zien er bij elke vrouw anders uit. Meer bepaald de binnenste schaamlippen kunnen sterk variëren in vorm en kleur.
Snel naar:
Verschillende kleuren van schaamlippen
Schaamlippen kunnen grijs- of bruinachtig zijn, andere zijn roze of paarsig. Als je opgewonden bent, worden ze dieprood van kleur. Dan vullen ze zich met bloed.
Ongelijke schaamlippen
De binnenste schaamlippen zijn, net zoals de borsten van vrouwen en de teelballen van mannen, van nature asymmetrisch. Je linkerschaamlip is dan bijvoorbeeld langer dan de rechter.
Om je eigen lichaam beter te leren kennen kan je met een spiegel je eigen schaamlippen eens bekijken.
Hoe schaamlippen groeien tijdens de puberteit
Tijdens je puberteit worden de buitenste schaamlippen voller en gaan ze iets meer aan de buitenkant van je vagina liggen. De binnenste schaamlippen groeien in lengte en worden meestal langer dan de buitenste lippen.
Op de buitenkant van de buitenste schaamlippen groeit schaamhaar. Je binnenste schaamlippen en de binnenkant van de buitenste lippen blijven onbehaard.
Schaamlippen bij opwinding
De schaamlippen zwellen op en worden extra gevoelig als je opgewonden bent. Je krijgt dan dikke schaamlippen.
Dit komt door een verhoogde bloedtoevoer naar de vagina bij seksuele opwinding. Daarom zijn schaamlippen in gezwollen toestand gevoeliger voor streling. Normaal gezien gaat de zwelling na het vrijen vanzelf weg.
Rode schaamlippen bij opwinding
Onder normale omstandigheden zijn de lippen gesloten. Bij seksuele opwinding openen de lippen zich. Er stroomt meer bloed naar de schaamlippen: hierdoor worden ze roder en nemen ze toe in volume.
Gevoelige schaamlippen bij opwinding
De schaamlippen zijn gevoelig voor seksuele prikkels en veel vrouwen vinden het dan ook prettig wanneer de schaamlippen gestimuleerd worden. De zijvertakkingen van de clitoris lopen immers door de buitenste schaamlippen.
Wat zijn die witte puntjes op mijn schaamlippen?
Heb je witte bolletjes op je schaamlippen? Niets om je zorgen over te maken. Dat zijn talgklieren.
Deze witte bultjes zijn een normaal onderdeel van de huid en trekken dus niet weg. Raadpleeg een arts als de witte puntjes pijn doen, jeuken of irriteren.