Vind je je flaporen lelijk, je neus te groot of je borsten te klein? Weet dat veel jongeren twijfelen over hun uiterlijk, en dat niemand perfect is. 

Overweeg of het nodig is

Probeer je meer te richten op je positieve punten. Je vrienden zijn misschien jaloers op jouw mooie haar of ogen. Probeer van je onzekerheid af te geraken en realiseer je dat dat vaak een proces is dat wel wat tijd kan vragen. 

Zit je zodanig slecht in je vel omwille van een uiterlijk kenmerk dat je esthetische chirurgie overweegt? Denk dan goed na voor je de stap zet. Aan operaties zijn ook altijd risico’s verbonden (bv. narcose, pijn, infecties, littekens, ongewenst resultaat). Zoek informatie en ervaringen van mensen die al een dergelijke ingreep hebben laten doen. Ga langs bij verschillende plastisch chirurgen, vraag naar de mogelijkheden, de risico’s, de kosten,...

De wet en verzekeringen

Als je nog minderjarig bent, moeten je ouders schriftelijke toestemming geven om je te laten opereren. Als je een operatie om medische redenen laat uitvoeren, wordt ze vergoed door de verzekering. Dit is bijvoorbeeld het geval als je rugpijn hebt door je grote borsten. Bij operaties om esthetische redenen betaal je alle kosten zelf, en die kunnen hoog oplopen.

Vooral operaties om af te slanken

In België zou 16% van de vrouwen en 8% van de mannen ooit een plastisch chirurgische ingreep ondergaan hebben (enquête Test-Aankoop). Vrouwen kiezen vooral voor figuurcorrigerende en afslankende operaties. Sinds 2000 willen ook meer vrouwen een 'designervagina', waarbij de schaamlippen verkleind worden om te lijken op de geopereerde vagina’s uit pornofilms.