Hermafrodiet is een verouderd woord voor intersekse. Een intersekse lichaam heeft kenmerken van beide geslachten (man en vrouw)

Wat is intersekse?

Ongeveer 1 op 2000 mensen wordt geboren met geslachtskennmerken die door de maatschappij niet als 'typisch mannelijk of vrouwelijk' worden gezien. Dat heet intersekse.  

Niet hermafrodiet, wel intersekse

Hermafrodiet is een verouderde (en beledigende) term voor tweeslachtigheid. Het woord hermafrodiet wordt enkel voor dieren of planten gebruikt.   

De correcte term voor mensen met zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtskenmerken is intersekse. 

Varianten in lichamelijk geslacht

Bij intersekse ontstaan er biologische kenmerken van beide geslachten vóór de geboorte. Dat gebeurt door een variatie in de chromosomen, hormonen of genen.   

Soms ontdekt men de intersekse meteen bij de geboorte, maar soms ook later in het leven. Wanneer bijvoorbeeld bij iemand de penis redelijk ontwikkeld is in de kindertijd, kan er tijdens de puberteit ook borstweefsel beginnen groeien.  

Er bestaan verschillende variaties binnen de noemer 'intersekse'. Bij sommigen zie je de variatie aan de buitenkant van het lichaam. Bij anderen is deze enkel binnenin het lichaam zichtbaar. Soms heb je zowel eierstokken als teelballen, soms enkel de een of de ander.

De variaties in intersekse lichamen is erg uiteenlopend. 

Is intersekse hetzelfde als transgender?

Intersekse is niet hetzelfde als transgender.

Transgender zijn gaat erom dat je biologisch geslacht niet overeenstemt met hoe je je vanbinnen voelt. Dat gaat om genderidentiteit en genderexpressie.   

Intersekse is een lichamelijk kenmerk, geen identiteit. Bij mensen met intersekse komt het sociale geslacht (gender) meestal overeen met hun biologisch geslacht.  

Meer informatie over intersekse 

Meer informatie over intersekse vind je bij Idem Info en Intersekse Vlaanderen.