Vorige week ben ik verhuisd, hiermee kwam er een einde aan mijn jeugdige jaren. 

Het opruimen zorgde voor een wandeling doorheen mijn relaties, aangezien iedereen wel iets achter laat. Zo zag ik dat mijn beeld op de liefde met de jaren sterk is veranderd.

In een schuif vond ik brieven, verzamelingen lange oorkondes, korte krabbels uit de les en postkaartjes. Ik kon het gevoel niet onderdrukken dat mensen, als ze jong zijn, meer moeite doen. Wanneer is de laatste keer dat iemand een brief stuurde, of een tastbaar aandenken kreeg van een ontmoeting?

Het eerste briefje was een antwoord op een verzoek om eens af te spreken. Of ik mocht komen spelen (ik was namelijk 11 jaar en zat in het zesde leerjaar). Ik voelde de melancholie opborrelen, ik las de dromen van een jongetje dat nog een zeer simpele visie had op de liefde.

Van een tijd dat ik nog dacht dat mensen bij elkaar bleven als ze elkaar graag zagen. Ik zou het hem ook niet kunnen uitleggen, dat ik niet had kunnen wachten op mijn vriendin toen ze een jaar naar het buitenland ging. Dat was namelijk de volgende brief, waarin ik haar vertelde dat het wachten te zwaar was geweest. 

Ze was ongeveer zes maanden weg, het gemis was overgegaan in een gevoel van gewenning. Op een dag stond ik op en was het normaal om alleen te zijn. Toen er enkele dagen later een brief arriveerde waarin ze vroeg of ik haar niet wou komen bezoeken, schreef ik terug dat ik het niet meer aan kon om te wachten op iemand die ik niet meer miste.

Terwijl ik verder bladerde door mijn liefdesverleden, kreeg ik het gevoel dat liefde niet tijdloos is maar bepaald wordt door de context waarin het zich afspeelt. Soms is de tijd niet rijp, ook al pas je goed bij elkaar. 

Ik ben niet pessimistisch of hopeloos. Noch bang om te daten en van tijd tot tijd een sprong in het onbekende te wagen. Toch zou ik er alles voor geven om voor een keer liefde door de ogen van mijn twaalfjarige versie te zien, toen ik mijn eerste brief opende en liefde nog een ideaalbeeld was.

 Kim, 22 jaar

Geschreven door David Eeckhout