Ik was laatst alleen een koffie gaan drinken in zo'n hippe koffiebar in de stad, iets wat ik niet gauw doe.

Tussen mijn lessen in had ik nog even tijd en geen zin om terug te keren naar mijn kot. Drie lesuren saaie statistiek hadden me een volle blaas - naast vermoeidheid en een afkeer voor het vak - bezorgd.

Ik had dus even gebruik gemaakt van de toiletten van het cafeetje. Toen ik terug uit de wc’s kwam, voelde ik echter menige blikken op mij gericht.

Ik checkte een beetje onhandig, maar hopelijk toch nog onopvallend, mijn schoenen. Daar was echter geen toiletpapier noch maandverband (trust me, dat is mogelijk!) te bespeuren. Ik had wel net een nieuw jurkje aan dat ik zelf ontzettend mooi vond.

Uiteindelijk besloot ik dat de koffiebar mijn mening wel moest delen aangezien ze hun ogen niet van me af konden houden. Ik meende zelfs kwijl op een paar mannelijke gezichten te zien. Een niet onknappe medestudent bracht me uit mijn roes. "Ik zou even naar je jurkje kijken als ik jou was," zei hij vriendelijk.

Het duurde even eer ik begreep wat hij bedoelde. Toen zag ik ineens dat mijn jurk omhoog zat en de stof in mijn kousenbroek. Mijn ingepakte derrière was aan ieders ogen blootgesteld geweest. Ik wist niet of ik de hele bar bij elkaar wilde vloeken, me tegoed zou doen aan alle chocolademelk en muffins die ze daar hadden of de straat ging opspurten als een razende gek.

Ik stak mijn kleren goed en besloot wat anders te proberen. Omdat ik me toch niet beschaamder kon voelen op dat moment, zei ik iets wat ik anders nooit had durven zeggen. "Wat als ik dat nu expres had gedaan om jouw aandacht te krijgen?"

Shit, wat zou hij daarop zeggen! Ik bedacht in mijn hoofd al plannen om van universiteit te veranderen en het land uit te vluchten. Hij lachte. "Dan vind ik dat die moeite wel beloond mag worden."

Score! Mijn namiddagles heb ik daarna gebrost. Ik was een schaamteverhaal en een potentieel lief rijker. Hoera voor mensen die wat durven zeggen! Beste maandag ooit!

Annie, 22 jaar

Geschreven door Idelies Philips