Verliefdheid is een warm gevoel dat je krijgt bij iemand. Uiteindelijk gaat verliefdheid over in liefde. Of de verliefdheid verdwijnt. 

Wat is verliefdheid? 

Verliefdheid is een gevoel. Je voelt je gelukkig bij iemand en die persoon zo vaak mogelijk wil zien. Je geraakt in een verliefdheidsroes en krijgt een warm gevoel bij de ander.  

Bij verliefdheid maken de hersenen hormonen aan. Die verliefdheidshormonen zetten je lichaam en geest helemaal ondersteboven.

Verliefdheid wordt ook ‘vlinders in de buik’ genoemd. 

Verliefdheid herkennen  

Er bestaan een aantal symptomen waaraan je verliefdheid kan herkennen:  

 • Concentratiestoornissen: je bent afgeleid. Je zit veel te dromen en kan je aandacht nog moeilijk op andere zaken richten. 
 • Lichamelijke aantrekking: de geliefde voortdurend willen aanraken, kussen… Het liefst dag en nacht in hun armen doorbrengen. 
 • Energie: een uitzinnige, gelukzalige stemming. Drijven op ‘een roze wolk’. Het gevoel de hele wereld aan te kunnen. 
 • Rusteloosheid: wisselende stemmingen. Doodongerust als de geliefde niet reageert op een sms, dolblij als er wel een antwoord komt. 
 • Idealiseren: alles wat de geliefde doet of zegt, inclusief vervelende karaktertrekjes of vreemde interesses, plaats je in een positief daglicht.  
 • Obsessie: voortdurend bezig zijn met de verliefdheid. Over niets anders meer kunnen praten. Vrienden, school/werk of hobby’s worden verwaarloosd. 
 • Lichamelijke ongemakken: je kan de slaap niet vatten, krijgt geen hap meer door de keel. Je hebt last van hartkloppingen, zweetaanvallen. En natuurlijk: kriebels in de buik. 

Verliefdheidshormonen 

Bij verliefdheid zijn de hormonen dopamine, noradrenaline, serotonine en PEA actief. Deze stimulerende stoffen geven de verliefde een buitengewoon energiek, euforisch en bijna ‘high’ gevoel.

Als we verliefd zijn vertonen onze hersenen meer complexe golfpatronen en worden ze actiever. Vooral in die gebieden die verbonden zijn met euforie en beloning. Andere gebieden, die met verdriet en angst samenhangen, zijn minder actief of zelfs helemaal uitgeschakeld. 

Ook zakt de serotoninespiegel van verliefde mensen tot een zeer laag niveau. Als er niet genoeg serotonine in de hersenen aanwezig is, raken mensen uit balans. Daarom heb je last van stemmingswisselingen. Het ene moment voel je je zielsgelukkig, even later intens verdrietig. 

Hoe gaat verliefdheid over in liefde? 

Verliefdheid kan transformeren in liefde als de partners zich aan mekaar hechten. De spanning neemt af. In de plaats hiervan ontstaan gevoelens van rust en veiligheid. 

Uiteindelijk begin je de minder leuke eigenschappen toch te zien. De realiteit neemt het over van de fantasie en de verliefdheid neemt af. 

Mensen die uit hun verliefdheidswaan wakker worden, gaan soms door een crisis en stellen zich vragen als:  

 • Past deze persoon echt wel goed bij mij?  
 • Kan ik met de mindere kantjes leven?  
 • Kan ik goed met hen praten en heb ik het fijn met de ander?  
 • Kan ik hem of haar vertrouwen?  
 • Heb ik het gevoel gerespecteerd te worden? 

De uitkomst kan afhangen. Misschien vraag je je plots af wat je in de ander zag en verbreek je de relatie. Of je geeft opnieuw een positieve draai aan je beeld van de ander en blijft bij elkaar. 

Naarmate je je hecht aan persoon waarop je verliefd bent, ga je van elkaar houden. De spannende gevoelens van verliefdheid maken dan plaats voor emoties van verbondenheid, vertrouwen en intimiteit. 

Gaat verliefdheid altijd voorbij? 

Ja, de verliefdheid gaat in principe altijd voorbij. In veel veel gevallen gaat verliefdheid over in liefde. Maar het kan ook gewoon verdwijnen. 

Het goede gevoel dat de verliefdheidshormonen geven, maakt ze verslavend. Het lichaam heeft steeds meer van die stoffen nodig om hetzelfde effect te krijgen.  

Omdat je lichaam niet in staat is eindeloos aan die toenemende vraag te voldoen, wordt de aanmaak ervan langzaamaan stopgezet. De verliefdheid vermindert dan ook.

Verliefdheid is dus niet eeuwigdurend: na een half jaar tot twee jaar is ze opgebrand. 

Verliefdheid vertellen

Of je kiest het te vertellen kies je zelf. Je loopt altijd het risico om een blauwtje op te lopen, maar dat hoort erbij. Als je het niet zegt, laat je misschien een mooie kans op een relatie voorbij gaan. 

Er zijn verschillende aanpakken om iemand duidelijk te maken dat je gevoelens voor hen hebt: 

 • Je kan subtiel zijn en hints geven aan de ander om je gevoelens duidelijk te maken. Het nadeel hieraan is dat de ander je hints misschien mist. Dat geldt ook voor ‘playing hard to get’.
 • Je kan direct zijn:  op de ander afstappen en je verliefdheid bekennen.  
 • Je kan ook een middenweg volgen en de ander proberen te versieren.  

Als je verliefdheid onbeantwoord blijft kan je je afgewezen voelen. Dat gevoel gaat uiteindelijk voorbij. 

Veelgestelde vragen

Moet ik verliefd zijn om een goede relatie te hebben?

Nee, dat moet niet. 

Relaties groeien vaak uit verliefdheid, maar  dat hoeft niet. Een relatie kan ook met vriendschap beginnen.  De kwaliteit van een relatie hangt meer af van de energie en de tijd die je hier in steekt en vrij maakt, dan hoe verliefd je in het begin al dan niet was. 

Lees meer over fases in je relatie en wat een goede relatie maakt 

Is het normaal dat ik niet verliefd word?

Ja, dat kan best.  

Verliefdheid is een gevoel dat moeilijk te forceren is, maar de meeste mensen worden wel verschillende keren verliefd in hun leven. 

Het kan dus best zijn dat je zelf nog niet verliefd bent geweest. Dit hoeft daarom niet noodzakelijk te betekenen dat je nooit verliefd zal worden. 

Ik ben verliefd op iemand veel ouder. Heeft onze relatie toekomst?

Of je relatie toekomst heeft, hangt van meer dan van jullie leeftijdsverschil alleen af. Belangrijk is of je je gelijkwaardig voelt aan elkaar.  

Wanneer je nog geen 18 bent en je lief is meer dan 5 jaar ouder, dan is er vaak geen gelijkwaardigheid. Als je 25 bent en je lief is 10 jaar ouder dan kan er ondanks het grotere leeftijdsverschil toch gelijkwaardigheid zijn. 

Ik ben verliefd, maar mijn ouders zijn tegen mijn relatie. Wat doe ik?

Waarschijnlijk zijn je ouder bezorgd of vinden ze je lief geen goede partij. Ze zullen ook bezorgd zijn als je erg jong bent. En ze zullen zich zeker zorgen maken als ze vermoeden dat je niet goed behandeld wordt door je lief.  

Als jij goed weet dat er geen reden is voor bezorgdheid, praat dan met je ouders over je relatie en geef hen de tijd je lief te leren kennen.  

Als ze je relatie afkeuren om principiële of religieuze redenen, kan dit moeilijk blijven. Dan moet je zelf uitmaken of je ervoor kiest om toch voor de relatie te gaan.