Uithuwelijken is een vorm van gearrangeerde huwelijken die meestal voorkomen bij moslims en hindoes en ook nog in Japan.

Bij ons was deze praktijk vroeger van toepassing, maar dan vooral tussen leden van rijke families om de rijkdom veilig te stellen.

Verstandshuwelijk

Uithuwelijken is een oude traditie of gewoonte waarbij partners elkaar niet zelf uitkiezen. Het is een vorm van verstandshuwelijk. De ouders maken dan (bijvoorbeeld als hun kinderen nog jong zijn) afspraken over trouwen, zonder aan hun kinderen te vragen of zij het eens zijn met die keuze. Zowel mannen als vrouwen kunnen uitgehuwelijkt worden. Het gaat meestal om erg jonge vrouwen. Uithuwelijken komt vaak voor binnen een familie, waarbij familieleden met elkaar trouwen. Meestal zijn dit neef-nichthuwelijken.

Meestal gearrangeerd

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer drie procent van de huwelijken bij Turkse en Marokkaanse jongeren in Vlaanderen 'gedwongen' is. De ouders kiezen een partner waarmee hun dochter (soms ook zoon) moet trouwen, willen of niet. Veertig procent van de huwelijken is 'gearrangeerd': de ouders stellen een partner voor en hun kind gaat ermee akkoord. Al dan niet onder druk van de familie.

Middenweg

Jongeren kiezen meer en meer voor een middenweg waarbij men het huwelijk gearrangeerd laat lijken. Dat betekent dat ze dan wel zelf een partner kiezen, maar aan de ouders vragen om het huwelijk op een traditionele manier te regelen. De meerderheid van de allochtone gemeenschap gelooft dat je mensen niet kan dwingen om met elkaar te trouwen.