Problemen rond chemische drugs en seksualiteit? Nick, hulpverlener bij ChemMEN, biedt een luisterend oor. Mannen die seks hebben met mannen die een probleem ervaren met hun druggebruik kunnen hier vrijuit spreken. Of ervaringen delen met andere gebruikers tijdens een groepsgesprek.

Nick - Chemseks interesseerde mij omdat ik zag in mijn omgeving dat mensen problemen begonnen te ondervinden. Wat leuk begon, werd voor sommigen ingewikkelder en moeilijker. Ik vroeg mij af of er geen aanbod rond was.

Dan bleek dat ze overal uit de boot vielen. Je hebt verslavingszorg die zich met verslaving en middelen bezighoudt. Anderzijds heb je de seksualiteit die bij chemseks ook komt kijken. Dus het is de combinatie van de twee. Het gaat hand in hand. In Vlaanderen was er nog geen aanbod.

Mensen wilden eindelijk hun verhaal eens kwijt, vooral dat.

De eerste personen die bij ons kwamen, wilden hun verhaal eens kwijt. Voornamelijk dat. Ze stapten ook naar buiten met het gevoel van het eindelijk eens te kunnen vertellen. We merken vaak dat ze het niet bij hun vrienden of familie kunnen vertellen. Er heerst nog een groot stigma. Ze zijn onzeker. Hun huisarts kent de problematiek meestal niet.

We proberen niet met de vinger te wijzen. We proberen een milieu te creëren waar het makkelijk is om erover te praten. Bijvoorbeeld over bepaalde termen zoals fisten of bareneuken, vertel je niet gemakkelijk met de huisarts, dus is het belangrijk dat ze dat bij ons wel kunnen vertellen.

Portretfoto Nick
Wij schrikken niet snel van wat onze gasten vertellen.

We schrikken niet snel van wat personen vertellen. Dat vinden we heel belangrijk. We hopen dat onze gasten dat echt voelen.

Vaak denken ze: als ze naar ons komen moeten ze gestopt zijn of beslist hebben om te willen stoppen. Dat is helemaal niet de bedoeling. Als ze willen stoppen, gaan we met hen op pad. Dan zoeken we de geschikte hulp. Als ze veiliger willen gebruiken, gaan we kijken hoe we dat kunnen creëren.

Waar veel gasten iets uit halen, zijn onze groepsgesprekken

Waar velen iets uit halen, zijn onze groepsgesprekken. Je kan tegenover een hulpverlener zitten, maar dat is toch nog altijd anders, omdat je onder gelijkgestemden bent waar fijne tips worden uitgedeeld.

Bijvoorbeeld alternatieven zoeken voor gebruik of hoe je omgaat met 'craving'. Of hoe kan je een stok achter de deur zetten om toch maar nee te zeggen op momenten dat het moeilijk gaat.

Dat zijn boeiende gesprekken die daar plaatsvinden.

Er zijn mensen die willen luisteren naar je verhaal.

Er zijn mensen die willen luisteren naar je verhaal. Er zijn mensen die klaarstaan om je mee op pad te helpen. Je staat er niet alleen voor. Dat is belangrijk om te weten. Er is en er komt meer en meer hulpverlening.

Portretfoto Nick

Informatie en hulp