Ik vind mezelf echt lelijk. Ik ben ten eerste te dik en heb nog steeds last van acné. Soms vermijd ik het zelfs om in de spiegel te kijken. Als ik op televisie, op Instagram of in tijdschriften andere meisjes zie, krijg ik nog meer stress. Ik zal er nooit zo uitzien en voel me hier slecht over. Wat doe ik hiermee?

Advies

Wat jammer dat je je onzeker voelt over je uiterlijk. We leven inderdaad in een maatschappij waarin een perfect schoonheidsideaal heerst. Als het een troost kan zijn, je bent niet alleen. Veel jongeren én volwassenen zijn onzeker over hun uiterlijk. Ongeveer 9 op 10 meisjes zijn niet blij met hoe ze eruit zien. Slechts 2% van de vrouwen vindt zichzelf echt mooi. In magazines, op tv, in reclame en in videoclips zie je dan ook vooral mooie, jonge, blanke, slanke, sportieve lichamen en perfecte gezichten.

Onrealistisch

En toch zijn die beelden van meisjes totaal niet realistisch. Ten eerste hebben modellen meestal een te laag gewicht, wat niet gezond is. Ten tweede worden mediafiguren enorm gefotoshopt (bv. benen verlengen, taille versmallen, huid egaliseren, glans toevoegen aan haren). Ook op sociale media wordt ‘mager-zijn’ gepromoot, met hashtags als #thinspiration. Het lijkt alsof iedereen knap of dun is en een gave huid heeft. Maar ook die beelden zijn in scène gezet. Instagrammodellen nemen 100 foto’s om die ene perfecte pose te vinden, filters en bewerkingsapps doen de rest.

Niemand is perfect

Meestal worden modellen en celebrities ingeschakeld om kledij of producten, films of muziekclips te verkopen. Het zijn echter niet de mensen vanuit het dagdagelijkse leven. Kijk maar eens rond je op straat: daar zie je dat er aan iedereen ‘wat scheelt’. En dat is maar goed ook. Heel perfect zijn zou ook maar saai zijn.

Promoot je sterktes, vergeet je zwaktes

Het klinkt misschien als een cliché, maar wie je bent is eigenlijk veel belangrijker dan hoe je eruit ziet. Gebruik je sterktes, zoals je intelligentie of humor. Aantrekkelijk zijn heeft niet alleen maar te maken met je lijf. Wat iemand vooral sexy maakt, is dat hij/zij goed in zijn/haar vel zit. Want dat straal je uit!
Verder kan je alleen maar jezelf accepteren zoals je bent en je goed verzorgen. Als je gezond eet, regelmatig beweegt en je huid reinigt, is dat voldoende en ook alles wat je kán doen. Probeer die paar ‘schoonheidsfoutjes’ te accepteren en focus op de dingen waar je wel tevreden over bent. Je hoeft geen modellenlichaam te hebben om mooi te zijn. Ontwikkel je eigen stijl!

Inspirerend

Op Instagram vind je inderdaad hashtags die meegaan met het bestaande schoonheidsideaal, maar je vindt er ook die het ideaal uitdagen en er zelfs de draak mee steken, zoals #bodypositive #beautyisnotgeneric #loveyourbody #fatshion en #selfiefail. Op Youtube vind je bijvoorbeeld filmpjes van jonge meisjes die niet alleen uitleggen hoe je acné kan camoufleren, maar ook getuigen over hoe acné en de reacties van andere mensen op hun uiterlijk hen soms onzeker maakten, en hoe ze hier sterker door werden. Www.youtube.com/mypaleskinblog is een mooi voorbeeld hiervan. Veel succes.